trompettrefamilien

Trompettre-artene er store trær med spektakulære blomster. Arten Catalpa bignonioides har opprinnelige voksesteder i østlige USA, men brukes som prydtre mange steder også i Europa hvor de er herdige til Danmark og sørlige Sverige.
Catalpa bignoioides
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Afrikansk tulipantre, Spathodea campanulata, er med sine praktfulle blomster og rike blomstring et skattet prydtre i tropiske strøk.
.

Artikkelstart

Trompettrefamilien er en tropisk plantefamilie som hovedsakelig består av trær, busker og lianer. Det finnes rundt 870 arter i familien og familien er representert gjennom alle tropiske strøk med noen utposter i de varmeste delene av temperert Nord-Amerika og Øst-Asia.

Faktaboks

Også kjent som

Bignoniaceae

Beskrivelse

Bladene er motsatte, og blomstene er store og fargerike. Hos noen arter som for eksempel kalebasstreet, sitter blomstene direkte på stammen (kauliflori). Frukten er som oftest en kapsel og frøene er oftest vingete.

Trompettreslekten

Hos slekten trompettre er kapslene lange og smale. Et par trompettrearter, Catalpa bignonioides og C. speciosa, dyrkes som prydtrær, de greier seg på friland nord til Danmark og Sør-Sverige.

Eccremocarpus scaber

Arten Eccremocarpus scaber har vakre, oransjerøde blomster. Den plantes av og til som espalier. Trær i slekten Jacaranda leverer verdifullt trevirke og noen arter i denne slekta plantes mye som prydtre i tropiske områder på grunn av sin praktfulle og varige blomstring.

Afrikansk tulipantre

Afrikansk tulipantre, Spathodea campanulata Vest-Afrika, har store, skarlagenrøde blomster og er et av de vakreste prydtrær i tropene.

Kalebasstreet

Kalebasstreet, Crescentia cujete pollineres av flaggermus. Frukten er et uvanlig bær, både på grunn av størrelsen som muliggjøres av at fruktene sitter direkte på stammen og fordi bærene har hardt skall, se kalebass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg