KSSE

Artikkelstart

KSSE var en serie konferanser som ble avholdt med utgangspunkt i Helsingfors-erklæringen fra 1975. KSSE ble i 1995 gjort permanent og heter deretter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Denne artikkelen dekker virksomheten fram til 1995, da OSSE ble opprettet.

Faktaboks

Også kjent som

norsk Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE)

engelsk Conference on Security and Co-operation in Europe (CSCE)

Historikk

Fra starten i 1973 omfattet KSSE 33 europeiske land pluss USA og Canada, og hadde som formål å arbeide for avspenning og normalisering av forbindelsene mellom øst og vest i Europa. Utgangspunktet for å samle disse 35 landene var at de omfattet alle medlemmer av Warszawapakten (alliert med Sovjetunionen), alle NATO-medlemmer (alliert med USA) og forøvrig alle nøytrale eller ikke-allierte stater i Europa (fremst Finland, Irland, Jugoslavia, Sveits, Sverige og Østerrike).

De første møtene ble holdt i Helsingfors i 1973 og 1975 og i Genève i perioden 1973–1975. Helsingfors-erklæringen omhandlet blant annet ikke-innblanding i andre staters indre anliggender og respekt for menneskerettigheter. Det ble senere holdt oppfølgingsmøter i Beograd 1977–1978, hvor menneskerettighetene sto sentralt, i Madrid i 1980–1983, hvor spørsmål om menneskerettighetene og nedrustning dominerte, i Wien i 1986–1989, i Helsingfors i 1992 og i Budapest i 1994.

Med mandat fra Madrid-møtet foregikk Konferansen om nedrustning i Europa (KNE), som førte til avtaler om tillits- og sikkerhetsskapende tiltak. Med mandat fra Wien-konferansen startet forhandlingene om reduksjoner i konvensjonelle styrker i Europa (MBFR-forhandlingene), som i 1990 førte fram til CFE-avtalen. Undertegnelsen av CFE-avtalen i Paris 19. november 1990 mellom lederne for NATO- og Warszawapaktlandene og toppmøtet mellom de (dengang) 34 deltakerlandene markerte slutten på den kalde krigen i Europa.

Etter den kalde krigen

Oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 førte til at KSSE ble vesentlig utvidet i antall medlemsland. På det fjerde oppfølgingsmøtet i Helsingfors i 1992 deltok 52 land med blant annet de sentralasiatiske republikkene i den tidligere Sovjetunionen som fullverdige medlemmer.

På toppmøtet i Paris i 1990 ble de første faste KSSE-institusjonene vedtatt opprettet, og deretter ble samarbeidet preget av en gradvis overgang fra tilfeldige konferanser til en permanent etablert organisasjon. Den ble vedtatt opprettet på Budapest-konferansen i desember 1994, og startet sin virksomhet 1. januar 1995 under navnet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE, på engelsk OSCE).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg