Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE), en serie konferanser med utgangspunkt i Helsinki-erklæringen (1975), ble 1995 gjort permanent og heter deretter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Denne artikkelen dekker virksomheten frem til 1995 da OSSE ble opprettet. En egen artikkel omhandler OSSE.

Fra starten i 1973 omfattet KSSE 33 europeiske land pluss USA og Canada og hadde som formål å arbeide for avspenning og normalisering av forbindelsene mellom øst og vest i Europa. Utgangspunktet for å samle disse 35 landene var at de omfattet alle medlemmer av Warszawapakten (alliert med Sovjetunionen), alle NATO-medlemmer (alliert med USA) og forøvrig alle nøytrale (ikke-allierte) stater i Europa (fremst Finland, Irland, Jugoslavia, Sveits, Sverige og Østerrike).

De første møtene ble holdt i Helsinki (1973 og 1975) og Genève (1973–75). Helsinki-erklæringen omhandlet bl.a. ikke-innblanding i andre staters indre anliggender og respekt for menneskerettigheter. Det ble senere holdt oppfølgingsmøter i Beograd (1977–78), hvor menneskerettighetene stod sentralt, i Madrid (1980–83), hvor spørsmål om menneskerettighetene og nedrustning dominerte, Wien (1986–89), Helsinki (1992) og Budapest (1994).

Med mandat fra Madrid-møtet foregikk Konferansen om nedrustning i Europa (KNE), som førte til avtaler om tillits- og sikkerhetsskapende tiltak. Med mandat fra Wien-konferansen startet forhandlingene om reduksjoner i konvensjonelle styrker i Europa (MBFR-forhandlingene), som 1990 førte frem til CFE-avtalen. Undertegnelsen av CFE-avtalen i Paris 19. nov. 1990 mellom lederne for NATO- og Warszawapaktlandene og toppmøtet mellom de (dengang) 34 deltakerlandene markerte slutten på den kalde krigen i Europa.

Oppløsningen av Sovjetunionen 1991 førte til at KSSE ble vesentlig utvidet i antall medlemsland. På det fjerde oppfølgingsmøtet i Helsinki 1992 deltok 52 land med bl.a. de sentralasiatiske republikkene i den tidligere Sovjetunionen som fullverdige medlemmer.

På toppmøtet i Paris 1990 ble de første faste KSSE-institusjonene vedtatt opprettet, og deretter ble samarbeidet preget av en gradvis overgang fra tilfeldige konferanser til en permanent etablert organisasjon. Den ble vedtatt opprettet på Budapest-konferansen i desember 1994, og startet sin virksomhet 1. januar 1995 under navnet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE, eng. OSCE). 

Se også: OSSEKNEMBFR-forhandlingeneCFE-avtalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.