KSSE var en serie konferanser med utgangspunkt i Helsingfors-erklæringen fra 1975. KSSE ble i 1995 gjort permanent og heter deretter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Denne artikkelen dekker virksomheten fram til 1995, da OSSE ble opprettet.

Fra starten i 1973 omfattet KSSE 33 europeiske land pluss USA og Canada og hadde som formål å arbeide for avspenning og normalisering av forbindelsene mellom øst og vest i Europa. Utgangspunktet for å samle disse 35 landene var at de omfattet alle medlemmer av Warszawapakten (alliert med Sovjetunionen), alle NATO-medlemmer (alliert med USA) og forøvrig alle nøytrale/ikke-allierte stater i Europa (fremst Finland, Irland, Jugoslavia, Sveits, Sverige og Østerrike).

De første møtene ble holdt i Helsingfors i 1973 og 1975 og i Genève i perioden 1973–1975. Helsingfors-erklæringen omhandlet blant annet ikke-innblanding i andre staters indre anliggender og respekt for menneskerettigheter. Det ble senere holdt oppfølgingsmøter i Beograd 1977–1978, hvor menneskerettighetene stod sentralt, i Madrid i 1980–1983, hvor spørsmål om menneskerettighetene og nedrustning dominerte, i Wien i 1986–1989, i Helsingfors i 1992 og i Budapest i 1994.

Med mandat fra Madrid-møtet foregikk Konferansen om nedrustning i Europa (KNE), som førte til avtaler om tillits- og sikkerhetsskapende tiltak. Med mandat fra Wien-konferansen startet forhandlingene om reduksjoner i konvensjonelle styrker i Europa (MBFR-forhandlingene), som i 1990 førte fram til CFE-avtalen. Undertegnelsen av CFE-avtalen i Paris 19. november 1990 mellom lederne for NATO- og Warszawapaktlandene og toppmøtet mellom de (dengang) 34 deltakerlandene markerte slutten på den kalde krigen i Europa.

Oppløsningen av Sovjetunionen 1991 førte til at KSSE ble vesentlig utvidet i antall medlemsland. På det fjerde oppfølgingsmøtet i Helsingfors i 1992 deltok 52 land med blant annet de sentralasiatiske republikkene i den tidligere Sovjetunionen som fullverdige medlemmer.

På toppmøtet i Paris 1990 ble de første faste KSSE-institusjonene vedtatt opprettet, og deretter ble samarbeidet preget av en gradvis overgang fra tilfeldige konferanser til en permanent etablert organisasjon. Den ble vedtatt opprettet på Budapest-konferansen i desember 1994, og startet sin virksomhet 1. januar 1995 under navnet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE, engelsk OSCE).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.