CFE-avtalen er en avtale om reduksjon av de konvensjonelle styrkene i Europa. Konvensjonelle styrker er militære styrker som ikke bruker masseødeleggelsesvåpen.

Avtalen, som ble undertegnet i Paris 19. november 1990 av de 22 daværende medlemmene av NATO og Warszawapakten, er den mest omfattende nedrustningsavtalen som noen gang er inngått. Avtalen trådte i kraft 17. juli 1992.

Hovedhensikten med avtalen var å få redusert slagkraft for konvensjonelle våpensystemer. Konvensjonelle våpen er stridsmidler som ikke er atomvåpen, kjemiske våpen eller biologiske våpen. Det ble satt opp maksimumstall for hver våpentype for hver av sidene, og ved fristen for oppfyllelse av avtalen 1995 var reduksjonene på det nærmeste gjennomført. Et høyt antall stridsvogner, pansrede kampvogner, artillerienheter, kampfly og kamphelikoptre er blitt destruert. Avtalen inneholdt også inngående regler om inspeksjon og kontroll.

Forhandlingene forut for avtalen startet i 1989 etter at MBFR-forhandlingene om gjensidige og balanserte styrkereduksjoner var blitt avsluttet uten resultat. Arbeidet med avtalen ble i 1990-årene ført videre av KSSE (OSSE) og samarbeidsorganet mellom NATO og den tidligere Warszawapakten. Etter Sovjetunionens oppløsning klaget Russland over skjev styrkefordeling og krevde derfor endringer i avtalen.

Forhandlingene om å tilpasse CFE-avtalen til nye sikkerhetspolitiske rammebetingelser i Europa resulterte i at «Den tilpassede CFE-avtalen» ble undertegnet under OSSE-toppmøtet i Istanbul i 1999. Russland har ratifisert den, men øvrige parter har ikke ratifisert, fordi Russland ikke har overholdt de såkalte «Istanbul-forpliktelsene» som gjelder tilbaketrekking av styrker fra Georgia og Moldova.

I 2007 annonserte Russland at de suspenderte sin medvirkning i avtalen. Etter at Barack Obama overtok som president, forsøkte USA å gjenopplive avtalen gjennom forhandlinger med Russland, men forhandlingene har vært strandet siden 2011. Avtalen er dermed inntil videre ikke virksom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.