Helsingfors-erklæringen er en erklæring undertegnet av 35 stater i Europa og Nord-Amerika på en europeisk sikkerhetskonferanse i Helsingfors i 1975. Den inneholdt elementer om sikkerhetspolitikk med militære «tillitsskapende tiltak» og prinsipper for en normalisering og tilnærmelse mellom de vestlige og østlige land i Europa, blant annet ikke-innblanding i andre staters indre anliggender og respekt for menneskerettigheter.

Erklæringen dekket tre arbeidsområder («kurver»):

  1. politiske og militære aspekter av sikkerhet,
  2. økonomiske og miljømessige aspekter av sikkerhet,
  3. menneskelige aspekter av sikkerhet.

Helsingfors-erklæringen ble etter 1975 hjørnesteinen for arbeidet i Konferansen om sikkerhet og samarbeid i Europa, KSSE. Fra 1995 ble KSSE gjort permanent, og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, ble opprettet.

Helsingfors-erklæringen inspirerte også det internasjonale frivillige arbeidet for menneskerettigheter, spesielt ved opprettelsen av Helsingforskomiteer i deltakerlandene og senere også i mange andre land, blant annet Human Rights Watch, som opprinnelig het Helsinki Watch.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg