KNE

Artikkelstart

KNE er en forkortelse for Konferansen for nedrustning i Europa. Dette er en samlebetegnelse på en serie konferanser mellom 33 europeiske land pluss USA og Canada innenfor rammen av Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE). KNE ble vedtatt på KSSE-konferansen i Madrid i 1983.

Faktaboks

Også kjent som

KNE er forkortelse for Konferansen for nedrustning i Europa

Første fase

Den første fasen i KNE foregikk i Stockholm i perioden 1984–1986. Konferansen drøftet «tillitsskapende tiltak», og det ble oppnådd enighet blant annnet om varsling av større militærøvelser samt et system for observasjon og kontroll av militære aktiviteter mellom NATO og Warszawapakt-landene. Dette «Stockholmsdokumentet» dannet grunnlaget for behandlingen av disse spørsmål på KSSE-konferansen i Wien i 1986–1989.

Nye forhandlinger

I 1989 begynte en ny runde forhandlinger i Wien, der det blant annet ble oppnådd enighet om utveksling av data om nye våpensystemer, forbud mot militærøvelser over et bestemt nivå og en avtale som gjør det mulig med gjensidig inspeksjon fra luften av landenes militære aktiviteter og anlegg (Open Skies-avtalen), som ble undertegnet i 1992 og trådte i kraft i 2002. Open Skies-avtalen åpner for at de 35 landene som er del av denne avtalen, har godkjent å gjøre hele sitt luftrom tilgjengelig for gjennomføring av rekognoseringsflyginger over hverandres territorier. Russland godtar imidlertid ikke overflyvninger over enklaven Kaliningrad og nær landets grense til Georgia. Mot denne bakgrunn gjorde USA 21. mai 2020 det klart at landet vil trekke seg fra Open Skies-avtalen om seks måneder, med mindre Russland overholder avtalen. Etter et møte i NATO 22. mai 2020 presiserte generalsekretær Jens Stoltenberg at alle NATO-land overholder avtalen og oppfordret Russland til å gjøre det samme.

Etter undertegningen av Open Skies-avtalen er de tillitsskapende tiltak videreført i nye utgaver av Wien-forhandlingene i 1992 og i 1994. Deretter er forhandlingene ført innen rammen av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, som ble opprettet i 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg