KNE er en forkortelse for Konferansen for Nedrustning i Europa. Dette er en samlebetegnelse på en serie konferanser mellom 33 europeiske land pluss USA og Canada innenfor rammen av Konferansen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (KSSE). KNE ble vedtatt på KSSE-konferansen i Madrid i 1983.

Den første fasen i KNE foregikk i Stockholm i perioden 1984–1986. Konferansen drøftet «tillitsskapende tiltak», og det ble oppnådd enighet blant annnet om varsling av større militærøvelser samt et system for observasjon og kontroll av militære aktiviteter mellom NATO og Warszawapakt-landene. Dette «Stockholmsdokumentet» dannet grunnlaget for behandlingen av disse spørsmål på KSSE-konferansen i Wien i 1986–1989.

I 1989 begynte en ny runde forhandlinger i Wien, der det blant annet ble oppnådd enighet om utveksling av data om nye våpensystemer, forbud mot militærøvelser over et bestemt nivå og en avtale som gjør det mulig med gjensidig inspeksjon fra luften av landenes militære aktiviteter og anlegg (Open Skies-avtalen). Senere ble de tillitsskapende tiltak videreført i nye utgaver av Wien-forhandlingene i 1992 og i 1994. Deretter er forhandlingene ført innen rammen av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, som ble opprettet i 1995.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.