KNE, fork. for Konferansen for Nedrustning i Europa, under KSSE (ikke å forveksle med FNs Nedrustningskonferanse i Geneve), samlebetegnelse på en serie konferanser mellom 33 europeiske land pluss USA og Canada innenfor rammen av Konferansen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, vedtatt på KSSE-konferansen i Madrid 1983.

Den første fasen i KNE foregikk i Stockholm 1984–86. Konferansen drøftet «tillitsskapende tiltak», og det ble oppnådd enighet bl.a. om varsling av større militærøvelser samt et system for observasjon og kontroll av militære aktiviteter mellom NATO og Warszawapakt-landene. Dette «Stockholmsdokumentet» dannet grunnlaget for behandlingen av disse spørsmål på KSSE-konferansen i Wien 1986–89.

1989 begynte en ny runde forhandlinger i Wien, der det bl.a. ble oppnådd enighet om utveksling av data om nye våpensystemer, forbud mot militærøvelser over et bestemt nivå og en avtale som gjør det mulig med gjensidig inspeksjon fra luften av landenes militære aktiviteter og anlegg (Open Skies-avtalen). Senere ble de tillitsskapende tiltak videreført i nye utgaver av Wien-forhandlingene 1992 og 1994. Deretter er forhandlingene ført innen rammen av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, som ble opprettet 1995, se OSSE.

Se også MBFR-forhandlingene.

Se også CFE-avtalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.