Jean Paul tegnet av Ernst Förster

Jean Paul tegnet av Ernst Förster av Tegner Ernst Förster. Falt i det fri (Public domain)

Jean Paul, tysk forfatter, en av de store romanforfatterne på 1800-tallet.

Av økonomiske grunner måtte Paul gi opp sitt teologistudium. Han livnærte seg en tid som lærer før han ble utnevnt til legasjonsråd og var sikret en trygg eksistens.

I 1796 knyttet han vennskap med Johann Gottfried von Herder, men med sine store samtidige Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich von Schiller lyktes det ham ikke å oppnå noen kontakt.

Jean Pauls forfatterskap er preget av en humor som aksepterer og mildner livets dystre aspekter. Med romanen Hesperus (1795), som er påvirket av Laurence Sterne og Henry Fielding, ble Jean Paul en av tidens mest avholdte forfattere. Hans prosaverker hører til de betydeligste innenfor den klassiske epoken; med ham blir romanen et kunstverk.

Verkene Leben des vergnügten Schulmeisterleins Maria Wuz in Auenthal (1790–1791), Quintus Fixlein (1796), Siebenkäs (1796–1797), Der Titan (1800–1803) og Die Flegeljahre (1804–1805) gjør romanen til den førende litterære sjanger i Tyskland. Jean Paul skildrer med humor og ironi den småborgerlige verden så vel som rokokkomiljøet i den absolutistiske hoffverden. Den ytre handlingen er ofte uten betydning; vekten blir lagt på personenes sjeleliv og deres utvikling og skildret med raffinert psykologi.

Jean Pauls romaner, de fleste fragmenter, har intet fast komposisjonsskjema. De bygges opp som frie innfall, handlingsgangen avbrytes stadig av alle slags digresjoner, refleksjoner og kommentarer, alt skrevet i en meget billedrik stil. I sitt teoretiske skrift Vorschule der Ästhetik (3 deler, 1804, 1813) gir han et innblikk i den dikteriske skaperakt. Han betoner særlig humorens vesen og funksjon, som består i å måle det jordiske mot det uendelige og å forbinde disse to dimensjoner.

Jean Paul var mye lest og øvde stor innflytelse på sin samtid. Etter hvert mistet man sansen for hans spesielle, ofte overlessede stil. Først gjennom Stefan George og nyere forskning har man igjen fått forståelse for dimensjonen i hans verk.

Hans samlede verker i 12 bind ble utgitt i 1975.

  • Ortheil, Hanns-Josef: Jean Paul : mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, 1984
  • Berhorst, Ralf: Anamorphosen der Zeit : Jean Pauls Romanästhetik und Geschichtsphilosophie, 2002
  • Ueding, Gert: Jean Paul, 1993

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.