Jean Paul, tysk forfatter. Av økonomiske grunner måtte han gi opp sitt teologistudium, og livnærte seg en tid som lærer før han ble utnevnt til legasjonsråd og var sikret en trygg eksistens. 1796 knyttet han vennskap med J. G. Herder; med sine store samtidige Goethe og Schiller lyktes det ham ikke å oppnå noen kontakt.

Jean Pauls forfatterskap er preget av en humor som aksepterer og mildner livets dystre aspekter. Med romanen Hesperus (1795), som er påvirket av L. Sterne og H. Fielding, blir Jean Paul en av tidens mest avholdte forfattere. Hans prosaverker hører til de betydeligste innenfor den klassiske epoken; med ham blir romanen et kunstverk. Verkene Leben des vergnügten Schulmeisterleins Maria Wuz in Auenthal (1790–91), Quintus Fixlein (1796), Siebenkäs (1796–97), Der Titan (1800–03) og Die Flegeljahre (1804–05) gjør romanen til den førende litterære sjanger i Tyskland. Jean Paul skildrer med humor og ironi den småborgerlige verden så vel som rokokkomiljøet i den absolutistiske hoffverden. Den ytre handlingen er ofte uten betydning, vekten blir lagt på personenes sjeleliv og deres utvikling og skildret med raffinert psykologi. Jean Pauls romaner, de fleste fragmenter, har intet fast komposisjonsskjema. De bygges opp som frie innfall, handlingsgangen avbrytes stadig av alle slags digresjoner, refleksjoner og kommentarer, alt skrevet i en meget billedrik stil. I sitt teoretiske skrift Vorschule der Ästhetik (3 deler, 1804, 1813) gir han et innblikk i den dikteriske skaperakt og betoner særlig humorens vesen og funksjon som består i å måle det jordiske mot det uendelige og å forbinde disse to dimensjoner.

Jean Paul øvde stor innflytelse på sin samtid og var en meget lest forfatter. Etter hvert mistet man sansen for hans spesielle, ofte overlessede stil. Først gjennom Stefan George og nyere forskning har man igjen fått forståelse for dimensjonen i hans verk. Samlede verker i 12 bind ble utgitt 1975.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.