Bayreuth

Bayreuth. Festspillhuset, oppført 1872–76 etter Richard Wagners ønsker. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Bayreuth, by i sørlige Tyskland i delstaten Bayern. Bayreuth ligger i området oberfranken ved Roter Main og har 73 111 innbyggere (2011). Byen er en kultur- og skoleby, men har også en mangesidig industri (tekstiler, maskiner, kjemikalier, porselen). Universitet (fra 1975). Byen ble sterkt skadd i 1945. Best bevart er praktbygningene fra 1700-tallet og gatene Maximilian- og Friedrichstrasse.

Faktaboks

Uttale
bairˈåit

Bayreuth vant berømmelse som musikkby under markgreven av Brandenburgs residenstid på 1600- og 1700-tallet. Markgrevens opera, tegnet av Joseph Saint-Pierre og Carlo Galli-Bibiena, ble ferdig 1748. Midt på 1700-tallet ble byen utvidet og utbygd til en typisk rokokkoby. Det nye slottet fra 1754 har et svært originalt og mangesidig interiør. I dag forbindes byen først og fremst med de årlige Festspillene (juli–august) med Richard Wagners verker, som foregår i et eget festspillhus utenfor byen. Ekteparet Richard og Cosima Wagner er gravlagt i hagen til Wagners villa Wahnfried. Også komponisten Franz Liszt, Cosimas far, er gravlagt i Bayreuth.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg