Ludwig Börne

Faktaboks

Ludwig Börne
Født
6. mai 1786, Frankfurt am Main
Død
12. februar 1837, Paris
Ludwig Börne malt av Moritz Oppenheim (1827)

Artikkelstart

Ludwig Börne var en tysk forfatter av jødisk herkomst. Han var en politisk engasjert forfatter og en karakteristisk representant for Junges Deutschland.

Ludwig Börne ble født i ghettoen i Frankfurt og fikk navnet Juda Löw Baruch, men konverterte i 1818 til kristendommen og tok navnet Börne. Han studerte jus og medisin i Berlin, og skrev flere skrifter mot jødehets og antisemittisme. Etter julirevolusjonen i 1830, som han begeistret sluttet seg til, bosatte han seg i Paris.

Börne tilhørte den opposisjonelle litterære grupperingen «Junges Deutschland». Han deltok også i diskusjonene i de litterære salongene til blant annet Rahel Varnhagen von Ense i Berlin.

Han redigerte med vidd og talent bladet Die Zeitschwingen og tidsskriftet Die Waage fram til dette ble offer for den politiske sensuren i 1821. Han var en glødende forkjemper for politisk og åndelig frihet og skrev lidenskapelig og bittert mot de reaksjonære forholdene i Tyskland. Berømt er hans kamp mot maleren Wolfgang Menzel (Menzel der Judenfresser (jødespiseren), 1836). I sine Brev fra Paris (1831–1834) hevdet Börne at Tyskland måtte vende seg bort fra romantikkens estetiske livsidealer for å fremme den politiske utviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg