Henry Fielding

Fri. fri

Henry Fielding, britisk forfatter, en av skaperne av romanen som litterær form i England. Han begynte som dramatiker, og skrev en rekke komedier og farser, bl.a. Tom Thumb (1730). Historical Register, For the Year 1736 (1737) var imidlertid så krass i sin satire over statsminister Walpole at parlamentet vedtok en sensurlov for teaterstykker. Fielding begynte å studere jus, samtidig som han gjorde seg bemerket som essayist; han utgav bl.a. avisen The Champion 1739–41. I 1741 utgav han anonymt An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews, en parodi på Samuel Richardsons Pamela: or, Virtue Rewarded. The Life of Mr. Jonathan Wild the Great (1743) er en satirisk lovprisning av en kjent forbryter og et beskt angrep på maktmisbruk.

Det er likevel de tre romanene Joseph Andrews (1742; norsk overs. 1999), Tom Jones (1749; filmatisert 1963) og Amelia (1751) som har sikret Fielding en plass i litteraturhistorien. I motsetning til sin samtidige Richardson er han ikke opptatt av psykologisk analyse, men av menneskelig atferd under sosial og moralsk synsvinkel. Fielding hevdet at han var i ferd med å skape en ny litterær form, det komiske prosaepos. Det trekkes linjer tilbake til det klassiske epos, fabelen følger komediens gang mot en lykkelig slutt, og særlig Joseph Andrews og Tom Jones er fulle av komiske, av og til rent farsepregede situasjoner. Persongalleriet omfatter de forskjelligste yrkesgrupper og sosiale lag, og utgjør et frodig og fargerikt bilde av samtidens England.

I 1748 ble Fielding utnevnt til fredsdommer for Westminster og Middlesex, og han gjorde en energisk innsats for å få bukt med kriminaliteten, samtidig som han ble alminnelig kjent for sin humanitet. I 1754 drog han til Lisboa av helsemessige grunner, men døde like etter ankomsten. På reisen skrev han Journal of a Voyage to Lisbon (1755), et gripende dokument som vitner om hans menneskekunnskap og skarpe iakttagelsesevne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.