Henry Fielding

Faktaboks

Henry Fielding
Uttale
'fi:ldiŋ
Født
22. april 1707, Sharpham Park, Somerset, England
Død
8. oktober 1754, Lisboa, Portugal

Henry Fielding

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Henry Fielding var en engelsk forfatter og satiriker, mest kjent for romanene Tom Jones og Joseph Andrews. Han var en av dem som var med å utforme romanen som litterær form i England.

Bakgrunn

Fielding kom fra overklassebakgrunn og hadde utdannelse fra privatskolen Eton. Men på grunn av farens økende økonomiske problem måtte han senere i livet selv tjene penger ved å skrive.

Søsteren Sarah Fielding var også forfatter, og søskenbarnet Lady Mary Montagu var kjent for sine brev.

Satirisk dramatiker

Henry Fielding begynte som dramatiker og skrev en mengde komedier og farser, blant annet Rape upon Rape (1730) og Tom Thumb (1731). Historical Register, For the Year 1736 (1737) var imidlertid så krass i sin satire over statsminister Robert Walpole at parlamentet vedtok en sensurlov for teaterstykker.

Fielding begynte å etterutdanne seg ved å studere jus, samtidig som han livnærte seg som skribent. Han utmerket seg som essayist og utgav blant annet avisen The Champion i perioden 1739–1741.

Parodier

I 1741 utgav han anonymt romanen Shamela, eller An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews, en parodi på Samuel Richardsons Pamela: or, Virtue Rewarded. Senere kom The Life of Mr. Jonathan Wild the Great (1743), som er en satirisk lovprisning av en kjent forbryter og et beskt angrep på maktmisbruk.

Frodige romaner

Det er likevel de tre romanene The History of the Adventures of Joseph Andrews (1742), The History of Tom Jones: A Foundling (1749) og Amelia (1751) som har sikret Fielding en plass i litteraturhistorien.

I motsetning til sin samtidige Richardson er han ikke opptatt av psykologisk analyse, men av menneskelig atferd under en sosial og moralsk synsvinkel. Fielding hevdet at han var i ferd med å skape en ny litterær form, det komiske prosaepos. Det trekkes linjer tilbake til det klassiske epos, fabelen følger komediens gang mot en lykkelig slutt, og særlig Joseph Andrews og Tom Jones er fulle av komiske, av og til rent farsepregede situasjoner.

Handlingen er gjerne pikaresk, hovedpersonen reiser fra sted til sted og opplever en rekke episoder. Persongalleriet omfatter de forskjelligste yrkesgrupper og sosiale lag og utgjør et frodig og fargerikt bilde av samtidens England.

Kvinneportrett

Den siste romanen, Amelia, er mørkere og peker framover mot den viktorianske ekteskaps- og familieromanen. Denne er også langt mindre lest, siden de fleste kjenner Fielding som komisk og satirisk penn.

Portrettet av hovedpersonen Amelia er en hyllest til konen Charlotte Cradock, som døde fra han i 1744 etter ti års ekteskap. Hun var også inspirasjonen bak Sophia Western, den kvinnelige hovedpersonen i Tom Jones.

Mot kriminalitet

I 1748 ble Fielding utnevnt til fredsdommer for Westminster og Middlesex, og han gjorde en energisk innsats for å få bukt med kriminaliteten, samtidig som han ble alminnelig kjent for sin humanitet. I 1754 drog han til Lisboa av helsemessige grunner, men døde like etter ankomsten. På reisen skrev han Journal of a Voyage to Lisbon (1755), et gripende dokument som vitner om hans menneskekunnskap og skarpe iakttagelsesevne.

Norske oversettelser

Merkelig nok har ingen oversatt Tom Jones til norsk, men Joseph Andrews kom i 1999, ved Lars Sandved Dalen. Derimot har to mindre kjente arbeid kommet i norsk oversettelse. Jonathan Wild den store ble oversatt av Hans Krag i 1932, og skuespillet Rape upon Rape fikk tittelen Pass på døtrene i norsk versjon ved Finn Ludt for Oslo Nye Teater i 1960. Stykket bygde på Bernard Miles' musikal Lock up your daughters fra året før.

Film-adaptasjoner

I tillegg til en filmversjon av Lock up your daughters (1969) er det laget to gode adaptasjoner av Tom Jones. I 1963 regisserte Tony Richardson en film der manus var skrevet av dramatikeren John Osborne, og Albert Finney spilte Tom.

I 1997 lagde BBC en fem-episoders miniserie regissert av Simon Burke, med Max Beesley som Tom og Samantha Norton som Sophia. I andre roller spilte Benjamin Whitrow Squire Allworthy, Brian Blessed var Squire Western, og John Session hadde fortellerrollen som Henry Fielding selv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alter, Robert: Fielding and the nature of the novel, 1968
  • Castro-Santana, Anaclara, Errors and Reconciliations: Marriage in the Plays and Novels of Henry Fielding, Routledge, 2018.
  • Hunter, J. Paul: Occasional form: Henry Fielding and the chains of circumstance, 1975.
  • Maioli, Roger, Empiricism and the Early Theory of the Novel: Fielding to Austen, Palgrave Macmillan, 2016.
  • Uglow, Jennifer S.: Henry Fielding, 1995 (Writers & their work).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg