Henry Fielding

Faktaboks

Henry Fielding
Uttale
fˈi:ldiŋ
Født
1707
Død
1754

Henry Fielding

Av .
Lisens: fri

Henry Fielding var en britisk forfatter, og en av skaperne av romanen som litterær form i England. Han begynte som dramatiker, og skrev en rekke komedier og farser, blant annet Tom Thumb (1730).

Historical Register, For the Year 1736 (1737) var imidlertid så krass i sin satire over statsminister Robert Walpole at parlamentet vedtok en sensurlov for teaterstykker. Fielding begynte å studere jus, samtidig som han gjorde seg bemerket som essayist; han utgav blant annet avisen The Champion i perioden 1739–1741. I 1741 utgav han anonymt An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews, en parodi på Samuel Richardsons Pamela: or, Virtue Rewarded. The Life of Mr. Jonathan Wild the Great (1743) er en satirisk lovprisning av en kjent forbryter og et beskt angrep på maktmisbruk.

Det er likevel de tre romanene Joseph Andrews (1742; norsk oversettelse, 1999), Tom Jones (1749; filmatisert i 1963) og Amelia (1751) som har sikret Fielding en plass i litteraturhistorien. I motsetning til sin samtidige Richardson er han ikke opptatt av psykologisk analyse, men av menneskelig atferd under sosial og moralsk synsvinkel. Fielding hevdet at han var i ferd med å skape en ny litterær form, det komiske prosaepos. Det trekkes linjer tilbake til det klassiske epos, fabelen følger komediens gang mot en lykkelig slutt, og særlig Joseph Andrews og Tom Jones er fulle av komiske, av og til rent farsepregede situasjoner. Persongalleriet omfatter de forskjelligste yrkesgrupper og sosiale lag, og utgjør et frodig og fargerikt bilde av samtidens England.

I 1748 ble Fielding utnevnt til fredsdommer for Westminster og Middlesex, og han gjorde en energisk innsats for å få bukt med kriminaliteten, samtidig som han ble alminnelig kjent for sin humanitet. I 1754 drog han til Lisboa av helsemessige grunner, men døde like etter ankomsten. På reisen skrev han Journal of a Voyage to Lisbon (1755), et gripende dokument som vitner om hans menneskekunnskap og skarpe iakttagelsesevne.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alter, Robert: Fielding and the nature of the novel, 1968
  • Hunter, J. Paul: Occasional form: Henry Fielding and the chains of circumstance, 1975, isbn 0-8018-1672-6
  • Uglow, Jennifer S.: Henry Fielding, 1995 (Writers & their work), isbn 0-7463-0748-9

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg