Faktaboks

Arno Schmidt

Arno Otto Schmidt

Født
18. januar 1914, Hamburg
Død
3. juni 1979, Celle
Arno Schmidt og "Kühe in Halbtrauer", radering av Jens Rusch
Arno Schmidt og Kühe in Halbtrauer, radering av Jens Rusch
En side fra "Zettels Traum" (Suhrkamp Verlag 2010)
En side fra Zettels Traum (Suhrkamp Verlag 2010)

Arno Schmidt var en tysk forfatter. Schmidts forfatterskap har en eksperimenterende og avantgardistisk form, men lar seg ikke tilordne noen av etterkrigslitteraturens skoler. Hovedverket er Zettels Traum (1970).

Biografi

Schmidt vokste opp i Hamburg, senere i Lauban i Niederschlesien. Under andre verdenskrig var han soldat, mellom 1942 og februar 1945 var han stasjonert i Norge. I februar 1945 ble han sendt til vestfronten og havnet i krigsfangenskap. Etter slutten på andre verdenskrig ble han forfatter på heltid. Ved siden av sine egne litterære prosjekter skrev han for radio og oversatte skjønnlitteratur fra engelsk til tysk. Han utviklet seg også til å bli en dyktig fotograf. Han fotograferte særlig landskap, planter og trær; en rekke av hans fotografier har blitt utgitt i bokform. Fra 1958 bodde han i nærheten av Celle. Schmidt levde svært tilbaketrukket og deltok verken på litterære møteplasser eller i offentlig ordskifte.

Forfatterskap

Schmidts forfatterskap lar seg ikke tilordne noen av etterkrigslitteraturens skoler, men har en eksperimenterende og avantgardistisk form, blant annet inspirert av James Joyce og Alfred Döblin. Forfatterskapet kjennetegnets av en tiltakende assosiativ skrivemåte som også innebærer oppløsning av konvensjonell grammatikk og ortografi, og som danner et avansert flettverk av flertydigheter og assosiasjoner. Utgangspunktet er ofte en logisk historie som avbrytes og går i oppløsning. Hans materiale kan være en småborgerlig livsopplevelse som kommer i konflikt med det intellektuelle subjektets bevissthet. Ofte munner fortellingen ut i en science fiction-løsning som sprenger det borgerlig-provinsielle utgangspunktet.

Tidlig prosa

Leviathan (1949) er en samling av tre fortellinger som ved hjelp av indre monolog skildrer de siste livsøyeblikkene til tre menn: den greske sjøfareren Pytheas von Massilia, en tysk soldat på østfronten mot slutten av andre verdenskrig og en elev av den greske matematikeren og geografen Eratosthenes. Eleven tørster i hjel i ørkenen mens han driver oppmålinger.

I Das steinerne Herz. Historischer Roman aus dem Jahre 1954 (1956) reflekteres forfatterens samtid sett ut fra perspektivet til samleren Walter, hvis tanker fortelles som en indre monolog. Romanen gjenspeiler et kritisk blikk på samtiden og utviklingen i Tyskland, det samme gjelder Die Gelehrtenrepublik (1957).

Jeg-ets subjektive opplevelser

I senere verk vender forfatteren seg bort fra skildringer av sin egen samtid og konsentrerer seg om jeg-ets subjektive opplevelser. Schmidt ønsker her å vise hvordan det som utspiller seg i hjernen, kan framstilles ved hjelp av språk, blant annet i romanen Kaf auch Mare Crisium (1960) og i Kühe in Halbtrauer (1964), en samling fortellinger. Et utvalg av hans tidlige fortellinger kom i 1963 ut under tittelen Nobodaddy’s Kinder.

Opus magnum: Zettels Traum

Schmidts hovedverk er Zettels Traum (1970), et verk som han arbeidet med fra 1963. Verket omfatter åtte bøker med i alt 1334 DIN-A3 sider delt inn i tre spalter; ortografien gjenspeiler ikke standard tysk rettskrivning. Den ytre handlingen er en samtale mellom fire personer en sommerdag i 1968. Verket sprenger sjangergrensene og kan karakteriseres som en blanding av essay og roman. Schmidts opus magnum, som ble utgitt som faksimile av forfatterens originalmanuskript, var grensesprengende, men vanskelig å trenge gjennom, noe som har ført til at svært få faktisk har lest det.

Øvrige romaner, essayer, biografier og oversettelser

Andre utgivelser på 1970-tallet er Die Schule der Atheisten (1972) og Abend mit Goldrand. Eine Märchen-Posse (1975). Sommermeteor (1969) ble oversatt til norsk under samme tittel i 1974. Schmidt skrev også en rekke essayer og forfatterbiografier (blant annet Friedrich de la Motte Fouqués og Karl May). Han oversatte også engelsk skjønnlitteratur til tysk (blant annet William Faulkner og Edgar Allan Poe).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg