Asturias er en autonom region i Spania, på spansk også kjent som Principado de Asturias, som omfatter provinsen Oviedo. Regionens areal er 10 604 km2 og innbyggertallet er 1 075 300 (2006). Hovedstad: Oviedo. 

Asturias er et fjelland som er skilt fra det øvrige Spania ved De kantabriske fjell. Disse når i Picos de Europa opp i 2648 moh. og går helt ut til kysten. Elvene danner dype gjel med retning nord–sør. Skog og beitemark dekker store arealer.

Asturias har i etterkrigstiden vært et fraflyttingsområde, med utvandring både til andre deler av Spania og til det øvrige Vest-Europa. Innen regionen er befolkningen mer og mer blitt konsentrert til triangelet Gijón, Oviedo og Avilés.

Jordbruket er lite utviklet, med mais, bønner og poteter som viktigste produkter. Langs kysten drives fiske og fiskeforedling. Kullgruvene har vært drevet siden romersk tid og leverer 2/3 av Spanias produksjon. Det utvinnes også jern-, sink- og blymalm m.m.

Asturias ble erobret av romerne under Augustus og senere av vestgoterne, men aldri av maurerne. Fra fjellene her ble fra begynnelsen av 700-tallet Galicia og León (og senere hele Spania) gjenerobret fra maurerne. Hovedstaden ble 925 flyttet fra Oviedo til León. 1230 gikk Asturias-León opp i kongeriket Castilla. Fra 1388 har den spanske kronprins ført tittelen fyrste av Asturias. Innbyggerne har vært kjent som steile og uavhengige, og gjorde seg bemerket i kampene mot Napoleon, opprør 1934 og under den spanske borgerkrigen 1936–39.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.