Asturias

Artikkelstart

Asturias er en autonom region i Spania. Den er på spansk også kjent som Principado de Asturias, og omfatter provinsen Oviedo. Regionens areal er 10 604 kvadratkilometer og innbyggertallet er 1 018 800 (2018). Hovedstaden er Oviedo.

Faktaboks

Uttale
astˈurias
Også kjent som
Asturia

Natur

Asturias er et fjelland som er skilt fra det øvrige Spania ved De kantabriske fjell. Disse når i Picos de Europa opp i 2648 meter over havet og går helt ut til kysten. Elvene danner dype gjel med retning nord–sør. Skog og beitemark dekker store arealer.

Befolkning

Asturias har i etterkrigstiden vært et fraflyttingsområde, med utvandring både til andre deler av Spania og til det øvrige Vest-Europa. Innen regionen er befolkningen mer og mer blitt konsentrert til triangelet Gijón, Oviedo og Avilés.

Næringsliv

Jordbruket er lite utviklet, med mais, bønner og poteter som viktigste produkter. Langs kysten drives fiske og fiskeforedling. Kullgruvene har vært drevet siden romersk tid og leverer 2/3 av Spanias produksjon. Det utvinnes også jernmalm, sinkmalm, blymalm med mer.

Historie

Asturias ble erobret av romerne under Augustus og senere av vestgoterne, men aldri av maurerne. Fra fjellene her ble fra begynnelsen av 700-tallet Galicia og León (og senere hele Spania) gjenerobret fra maurerne. Hovedstaden ble i 925 flyttet fra Oviedo til León. I 1230 gikk Asturias-León opp i kongeriket Castilla. Fra 1388 har den spanske kronprinsen ført tittelen fyrste av Asturias. Innbyggerne har vært kjent som steile og uavhengige, og gjorde seg bemerket i kampene mot Napoleon. De gjorde opprør i 1934 og under den spanske borgerkrigen i 1936–1939.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg