Katarina av Aragon

Faktaboks

Katarina av Aragon

engelsk Catherine of Aragon

spansk Catalina de Aragón

Født
16. desember 1485, Alcalá de Henares, Spania
Død
7. januar 1536, Kimbolton slott, Huntingdon, England
Katarina av Aragon

Katarina av Aragon var dronning av England og Henrik 8s første kone i årene 1509–1533. Ekteskapet ble oppløst i 1533, men Katarina aksepterte aldri dette.

Familie og oppvekst

Katarina var datter av den spanske kong Ferdinand 5 «den katolske» av Aragon og dronning Isabella av Castilla. Katarina og hennes søsken ble utdannet i humanistisk tradisjon ved det spanske hoffet med fokus på språk og litteratur i en kristen katolsk kontekst. Hennes lærdom imponerte samtidens humanister som Juan Luis Vives og Erasmus av Rotterdam.

Ekteskap

Katarina ble først gift med den engelske tronarvingen Arthur, som døde i 1502. I 1509 ble hun gift på nytt med Arthurs bror Henrik 8, etter dispensasjon fra paven. Av seks barn i dette ekteskapet overlevde bare datteren Maria spedbarnsalderen, og fra 1527 forsøkte Henrik å få paven til å oppløse ekteskapet. Men paven holdt seg til den tysk-romerske keiser Karl 5, som var Katarinas søstersønn, og nektet å medvirke. Dette førte til Henriks brudd med pavestolen og innføringen av reformasjonen i England.

Katarina ble sendt vekk fra hoffet i 1531 og fikk ikke treffe datteren Maria etter dette. I januar 1533 giftet Henrik seg med Anne Boleyn, og i mai samme år erklærte erkebiskop Thomas Cranmer ekteskapet mellom Katarina og Henrik for ugyldig. Katarina fortsatte imidlertid å kjempe for ekteskapet og pavens overhøyhet. I 1533 nektet hun å akseptere tittelen enkeprinsesse (princess dowager), og hun insisterte på at hun fortsatt var dronning. Hun døde i 1536 på Kimbolton i Huntingdonshire og ble begravet i Peterborough.

Katarinas datter ble dronning i 1553 som Maria 1 (den blodige).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg