Faktaboks

Gro Dahle
Født
15. mai 1962, Oslo
Gro Dahle
Gro Dahle i 2005
Av .
Lisens: Gnu FDL

Gro Dahle er en norsk forfatter. Hun har utgitt poesi, prosa og dramatikk for både voksne og barn. Hun er særlig kjent for billedbøkene hun har laget i samarbeid med ektemannen Svein Nyhus og datteren Kaia Dahle Nyhus. Dahle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.

Bakgrunn

Dahle er født og oppvokst i Oslo. Hun er bosatt på Tjøme i Færder kommune. Dahle har studert engelsk, psykologi, idéhistorie og religion ved Universitetet i Oslo. Hun har også vært student ved Statens formingslærerskole på Blaker og gått forfatterstudiet i . Siden midten av 1990-tallet har hun tilbudt kurs i kreativ skriving og gitt ut to sakprosabøker om emnet.

Barnelitteratur

Dahle er mest kjent for billedbøkene som hun har utgitt i samarbeid med ektemannen Svein og datteren Kaia. I tillegg har Dahle skrevet lyrikk, et par romaner og dramatikk for barn og ungdom. Uansett sjanger skriver Dahle fram et barnlig perspektiv, formidlet gjennom et formbevisst og billedrikt språk.

Billedbøker

Omslag til Snill (2002)
Omslag til Snill (2002)

Dahles debut som barnebokforfatter var Emilie og den umulige mammaen (1992) som hun illustrerte selv. Sammen med illustratør Eldbjørg Ribe har hun utgitt en serie om søskenparet Simon og Kaia, og på dansk har hun gitt ut Havet i hovedet (2008) sammen med Iben Sandemose. Flertallet av bøkene hennes er illustrert av Svein Nyhus og Kaia Dahle Nyhus. Dahle skriver gjennomgående om forholdet mellom barn og foreldre, men også om barns relasjon til kjæledyr og søsken.

Den første av de billedbøkene som har gjort familien Dahle Nyhus kjent i hele Norden for sin uredde tematiske behandling av tabuer og barns psykiske helse, er Bak Mumme bor Moni (2000). Her skildrer ekteparet Dahle Nyhus, inspirert av sønnen Simon, hvor vanskelig det kan være å mestre sitt eget sinne. De fulgte opp med Snill (2002), der vi møter ei jente som er så flink pike at hun rett og slett blir usynlig. Året etter kom tredje bok i det de omtalte som en trilogi. Sinna mann (2003) handler om en pappa som slår. Håret til mamma (2007), Akvarium (2014) og Dragen (2019) behandler ulike former for omsorgssvikt og sviktende psykisk helse hos mødre. I Blekkspruten (2016) er incest tematikken.

I Krigen (2013) og Sesam, sesam (2017) samarbeider Dahle med datteren Kaia Dahle Nyhus. I den første utgivelsen beskriver de en datter i minefeltet mellom skilte foreldre, og i den andre behandler de barns altfor tidlige møte med nettporno. Mor og datter Dahle Nyhus har også laget en billedbok for ungdom. Megzilla (2015) handler om hvordan Ingeborg takler puberteten, og boka ble nominert til Kulturdepartementets litteraturpris. Krigen ble nominert både til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok og til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014.

Flere av familiens billedbøker er skrevet på oppdrag, for eksempel er Blekkspruten et samarbeid med Incestsenteret i Vestfold. Alle de nevnte bildebøkene for barn er tenkt som samtalestartere. De er høytlesningsbøker som gir mer utbytte når barn og voksne leser sammen. Selv om familien Dahle Nyhus har fått kritikk for flere av utgivelsene, fra pedagoger og foreldre som opplever bøkene som skremmende eller krenkende, har de også høstet mye anerkjennelse for evnen til å formidle vanskelige tema på en tilgjengelig måte gjennom et lekent poetisk språk og symbolrike illustrasjoner.

Lyrikk

Dahle skriver poetisk uansett hva hun skriver. Også i prosaen hennes er det gjentakelser, lek med språkets lydlige kvaliteter og et vell av metaforer. Hun har selv sagt hun føler seg mer «som poet enn som prosaist». De tre diktbøkene hun har utgitt for barn, er alle gjennomillustrerte: God natt, natt! (2009) av Svein Nyhus, og Håpe sa gåsa (2011) og Jeg kunne spise en ku (2012) av Kaia Dahle Nyhus. Diktene er lysere og lettere enn de mer problematiserende bildebokutgivelsene. Diktene til Dahle handler om de nære ting, om kveldsritualer, om dyr og om mat. Dahle leker og tuller med disse kjente størrelsene gjennom bokstavrim, gjentakelser og besjelinger.

Prosa

Ved siden av billedbøkene er Dahles prosautgivelser for barn begrenset til Steinhester (2000), Fem vinder over Tamalon (2001) og Djeveltanna (2004). I billedbøkene blir metaforene ofte konkrete (en mor kan bli en fisk eller en drage, en bror kan bli en blekksprut), men vi befinner oss likevel i et realistisk univers der metaforene forteller noe om barns virkelige erfaringer. I de tre prosautgivelsene går Dahle helt over i den fantastiske litteraturen. Steinhester er tre eventyr inspirert av Siri Bjerkes steinskulpturer, Fem vinder over Tamalon er en fantasy for mellomtrinnet og Djeveltanna er et grøss for barn i tannfellingsalder.

Dramatikk

Flere av Dahles billedbøker har blitt dramatisert, blant annet Snill og Sinna mann i 2004. I tillegg har hun skrevet ti dramatiske verk for barn og unge. Hennes første familieforestilling, En rosenkål for mye (1996), var i samarbeid med Grenland Friteater og instruktør Lars Vik. Senere har hun blant annet samarbeidet med Teater Ibsen, Den norske opera, Det åpne teater, Teater Nova og Kattas Figurteater Ensemble. Dahles dramatiske tekster har absurdistiske trekk, replikkene leker med språkets lyder, og metaforene får konkret form på scenen.

Forfatterskap for voksne

Også i sine utgivelser for voksne er Dahle gjenkjennelig naivistisk i formen. Hun debuterte som lyriker i 1987 og ga ut sin første novellesamling i 1992. Hun har også skrevet romaner og dramatikk for voksne. Hennes debut som dramatiker var med Fortellingen fra kombene (1988) i NRKs radioteater.

Lyrikk

Dahle debuterte for voksne med den underfundige diktsamlingen Audiens (1987) og har med de følgende elleve diktsamlingene videreutviklet sitt særegne poetiske språk, der en lekende og naivistisk form forenes med brå assosiasjonskast og underliggende alvor. Hun har også kommet med to samleutgivelser av sine beste dikt, Karneval i 1998 og Tvers igjennom upålitelig i 2017.

Prosa

Dahles prosa innehar mange av de samme kvalitetene som lyrikken, og prosaforfatterskapet hører til de mer originale i samtidslitteraturen. Novellesamlingen Pelsjegerliv (1992), som hun kaller skjebnefortellinger, er den første, senere har hun utgitt Inflammasjon (1995), Loop (2001), Hvem som helst, hvor som helst (2009) og Amerika (2015). På samme måte som metaforene blir konkretisert i billedbøkene og dramatikken hennes, er det ofte gjenstander i Dahles noveller som blir symbolske bærere av tekstens tematikk eller konflikt.

De samme formtrekkene går igjen i billedboka Album (1999), et samarbeidsprosjekt med billedkunstneren Lars Elling, og i Gro Dahles tre romaner. Alle de tre romanene fokuserer på en nær relasjon, sett fra kvinnens perspektiv. I Huset i snøen (2006) beskriver hun hvordan en datter og en far må finne tilbake til hverandre, i Blomsterhandlersken (2010) beskriver hun et skakkjørt ekteskap, mens Dobbel dyne handler om en mor som forsøker å nærme seg sønnen.

Utmerkelser

Dahle har mottatt en rekke ulike litterære priser. Den første barnelitterære prisen hun ble tildelt, var Brageprisen i 2002, som hun mottok prisen sammen med Svein Nyhus for billedboka Snill. Hun og ektemannen har også delt Kulturdepartementets billedbokpris for Sinna mann i 2003, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for Akvarium i 2015 og Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris for Blekkspruten i 2016. Den tyske oversettelsen av Sinna mann mottok Deutscher Ärtzinnenbunds Die Silberne Feder i 2019.

Sammen med Kaia Dahle Nyhus og ektemannen ble Dahle i 2018 tildelt spesialprisen i forbindelse med Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Juryen begrunnet tildelingen med at de tre familiemedlemmene over tid har behandlet «vanskelige temaer og psykisk helse i bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet».

Dahle har ellers mottatt Fortuna Interboks ærespris (2002), NRK Barnetimens krystallpris (2002), Teskjekjerringprisen (2003) og Skolebibliotekarforeningens litteraturpris (2015) for sitt samlede forfatterskap for barn.

Allerede i 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede voksne forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris. I tillegg har hun mottatt Vagantprisen (1989), Obstfelderprisen (1997), Vestfolds Litteraturpris (1998), Cappelenprisen (2000) og Bøker i Bø-prisen (2015).

Familie

Gro Dahle er gift med Svein Nyhus, mor til Kaia Dahle Nyhus og datter av Øystein Dahle.

Utgivelser

  • Gave (lyrikk, Cappelen Damm, 2020)
  • Ollianna (bildebok, Cappelen Damm, 2020)
  • Kaffehjerter (grafisk roman, Magikon, 2019)
  • Grevlingdager (billedbok, Cappelen Damm, 2019)
  • Hjem, sier hunden (lyrikk, Cappelen Damm, 2019)
  • Tur med hunden (boksingel, Flamme, 2018)
  • Dragen (barnebok, Cappelen Damm, 2018)
  • Dobbel dyne (roman, Cappelen Damm, 2018)
  • Sesam sesam (billedbok, Cappelen Damm, 2017)
  • Anna og Frank (lyrikk, Cappelen Damm, 2017)
  • Søster (lyrikk, Cappelen Damm, 2016)
  • Blekkspruten (barnebok, Cappelen Damm, 2016)
  • Amerika (noveller, Cappelen Damm, 2015)
  • Megzilla (barnebok, Cappelen Damm, 2015)
  • Akvarium (billedbok, Cappelen Damm, 2014)
  • Krigen (barnebok, billedbok, Cappelen Damm, 2013)
  • Hundre tusen timer (lyrikk, Cappelen Damm, 2012)
  • Jeg kunne spise en ku (barnebok, Cappelen Damm, 2012)
  • Hit (lyrikk, EGT forlag, 2012)
  • Håpe, sa gåsa (barnebok, Cappelen Damm, 2011)
  • Støvet, skyggen, hunden og jeg (lyrikk, Cappelen Damm, 2011)
  • Blomsterhandlersken (roman, Cappelen Damm, 2010)
  • God natt, natt (lyrikk, Cappelen Damm, 2009)
  • Hvem som helst, hvor som helst (noveller, Cappelen Damm, 2009)
  • Roy (billedbok, Cappelen Damm, 2008)
  • Håret til mamma (billedbok, Cappelen Damm, 2007)
  • Alle fugler (lyrikk, Cappelen Damm, 2007)
  • Huset i snøen (prosa, Cappelen, 2006)
  • Tikk Takk sier tiden (billedbok, Cappelen, 2005)
  • Djeveltanna (barnebok, Cappelen, 2004)
  • Sinna mann (barnebok, Cappelen, 2003)
  • Snill (billedbok, Cappelen, 2002)
  • Loop (prosa, Cappelen, 2001)
  • Fem vinder over Tamalon (barnebok, Cappelen, 2001)
  • Bak Mumme bor Moni (billedbok, Cappelen, 2000)
  • Album (roman, Cappelen, 1999)
  • Hemmeligheten til fru Plomme (eventyr, Cappelen, 1999)
  • Karneval. Dikt i utvalg (lyrikk, Cappelen, 1998)
  • Den helt vidunderlige grisen Nøffi (billedbok, Cappelen, 1998)
  • Hysj (dramatikk, 1997)
  • Velkommen til speilet (kortprosa, 1997)
  • Den grådige ungen (barnebok, 1997)
  • ABC (sakprosa, 1997)
  • Simon og Kaia ser på video (billedbok, 1996)
  • Hundre tusen timer (lyrikk, 1996)
  • En Rosenkål for mye (dramatikk, 1996)
  • Inflammasjon (noveller, Cappelen, 1995)
  • Simon og Kaia kler på seg (billedbok, Cappelen, 1995)
  • Simon og Kaia tisser (billedbok, 1994)
  • Skrivekurs for skrivelystne (sakprosa, 1994)
  • Regnværsgåter (lyrikk, 1994)
  • Bare Blåbær, Bjarne (billedbok, 1993)
  • Simon og Kaia bader (billedbok, 1993)
  • Alexandrias aske (lyrikk, 1993)
  • Linneapasjonen (lyrikk, 1992)
  • Emilie og den umulige mamman (barnebok, 1992)
  • Pelsjegerliv (eventyr, 1991)
  • Apens Evangelium (lyrikk, 1989)
  • Fortellingen fra kombene (dramatikk, 1988)
  • Audiens (lyrikk, 1987)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hagen, Alf van der: Dialoger, [b. 1], 1993, 69-81, isbn 82-10-04578-4
  • Hansen, Inger Elisabeth & Gro Dahle: "Ryktet om diktbokas død: brevveksling" i Vinduet 47, nr. 1 (1993), 62-71
  • Lie, Sissel & Liv Nysted, red.: Veien langs linjene, eller Hvordan vi ble forfattere, 1993, 44-62, isbn 82-05-21898-6
  • Linneberg, Arild: "Gåtenes sannhet – sannhetenes gåte" i Lyrikkmagasin, nr. 11 (1998), 26-41
  • Rottem, Øystein: Norges litteraturhistorie, b. 8: Vår egen tid, 1998, isbn 82-02-15478-2

Kommentarer (1)

skrev Morten O. Haugen

Fotografen «Wolfmann» er Svein Nyhus. Wolfmann er Wikipedia-brukernavnet hans.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg