Grenland Friteater

Grenland Friteater 1996
Av .
"Flukten" – etter Arthur Omres roman 1998
Av .
"Flukten" – etter Arthur Omres roman 1998
Av .
"Stedsans" 2005
Av .
Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival: Brusteinsball, Transe Ekspress (Frankrike)
Av .
Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival: Brusteinsball, Grupo Puja (Spania/Argentina)
Av .

Artikkelstart

Grenland Friteater er en av Norges eldste frie teatergrupper. Gruppen ble etablert i Porsgrunn i 1976 av blant annet Tor Arne Ursin, Trond Hannemyr, Lars Steinar Sørbø og Lars Vik. Siden 1987 har gruppen hatt fast tilholdssted i Friteatret i Porsgrunn, og turnerer nasjonalt og internasjonalt med sine produksjoner. I dag består gruppen av tolv faste ansatte samt en rekke frilansere.

Teatertradisjon

Grenland Friteater sprang ut av det lokale Porsgrunn Amatørteater og ble tidlig dradd inn i en fysisk tradisjon med Odin Teatrets Torgeir Wethal og Institutet för Scenkonsts Ingmar Lindh som viktige lærere. Grenland Friteater inngår i en europeisk skuespillerorientert teatertradisjon, med røtter fra blant annet Konstantiv Stanislavskij og Vsevolod Mejerhold til Jerzy Grotowski. Dette er en type teatertradisjon som er i over hundre år har forsket i teatrets uttrykksmidler og utvidet grensene for hva vi kaller teater til nye steder og situasjoner.

De første femten årene var teatrets voksenforestillinger preget av en fysisk dominert spillestil og arbeid med poesi og ikke-aristotelisk oppbygde forestillinger, med Tor Arne Ursin som regissør og kreativ leder. Barneforestillingene var akrobatiske og humoristiske, og Sjakk og Ludo ble barne-TV med Trond Hannemyr og Lars Vik i rollene.

Utvidet teaterarbeid

Grenland Friteater er en av de ytterst få teatergruppene etablert på 1970-tallet som overlevde 80-tallet. Siden 80-tallet har gruppen stått for den vesentlige delen av teatertilbudet i Porsgrunn, både i form av egne produksjoner og internasjonale gjestespill.

I 1993 etablerte Grenland Friteater Fantasifabrikken som var en satsing rettet mot barn og unge. I 1995 arrangerte de for første gang teaterfestivalen En Sommernattsdrøm, som senere skiftet navn til Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival. Dette er i dag en av Norges største teaterfestivaler. I februar 2018 arrangerte de for første gang festivalen Vinterscenen.

Teateret har arrangert flere åpne seminarer med utenlandske pedagoger, og driver fremdeles en teaterpedagogisk virksomhet gjennom workshops, foredrag, samproduksjoner og publikasjoner.

Ved siden av gjestespill virksomhet i utlandet er også Grenland Friteater involvert i internasjonalt solidaritetsarbeid ved støtte til for eksempel Magdalena Norways prosjekt i Colombia.

Friteatret

Grenland Friteater holder til i et forhenværende menighetshus midt i sentrum av Porsgrunn. Porsgrunn kommune kjøpte denne bygningen i 1986 og rehabiliterte den samme år til teaterbruk. I 2001 ble bygningen utsatt for brann, etter brannen ble huset totalrenovert og påbygd. I dag rommer det en blackbox, et mindre prøvestudio, teaterkafé, kontorer og verksteder. I tilstøtende bygg finnes også gjesteleiligheter og lager.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ursin, Tor Arne & Lars Vik, red.: Grenland friteater : et norsk gruppeteater, 1990, isbn 82-992053-0-

Kommentarer (2)

skrev Tor Arne Ursin

Denne artikkelen er oppdatert fram til 1993. Det er unektelig en stund siden. Jeg skal ikke bestride noe av det som står her, men det har skjedd mye etter 1993, og denne artikkelen gir leseren et helt feil bilde av hva Grenland Friteater har vært de siste mer enn 25 årene.

skrev Elisabeth Leinslie

Takk for tilbakemelding! Vi arbeider nå med oppdatering av denne artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg