Det Åpne Teater

Det Åpne Teater på Grønland i Oslo.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Det Åpne Teater (1986–2009) var et verkstedteater i Oslo for ny norsk dramatikk, stiftet etter initiativ av skuespiller og instruktør Anne-May Nilsen (daglig leder i 1986–1999). Formålet var å utvikle og fremføre ny norsk dramatikk og gi norske dramatikere mulighet til å prøve ut manuskripter på scenegulvet med profesjonelle instruktører og skuespillere.

I 1987 flyttet Det Åpne Teater inn i de tidligere lokalene til Oslo Elektriske Sveiseverksted i Tøyenbekken 34 på Grønland i Oslo. De verneverdige fabrikklokalene fra 1918 har med årene gjennomgått store endringer for å tilpasse bygget til dets nye funksjoner, blant annet gjennom omfattende dugnadsinnsats i stiftelsens første år.

Som verkstedteater hadde Det Åpne Teater ingen fast kunstnerisk stab, men engasjerte kunstnere etter behov til det enkelte prosjekt. Teatret arbeidet nært med dramatikere i tekstutviklingsprosessen og formidlet scenetekster til det norske teatermiljøet. Det ble arrangert workshops, dramalesninger, interne visninger og seminarer, i tillegg til åpne forestillinger for publikum i form av gjestespill og co-produksjoner med frie grupper eller andre teatre.

I 1999 tok regissør og dramatiker Franzisca Aarflot over ledelsen. Under hennes tid som teatersjef ble det lagt sterkere vekt på teatervirksomheten.

Det Åpne Teater var blant initiativtakerne til ungdomsteaterprosjektet DUS, Den Unge Scenen, i samarbeid med Det Norske Teatret. DUS ble opprettet i 2004 for å stimulere produksjonen av og heve nivået på ungdomsteater i Norge. Det Åpne Teater var også initiativtaker til en norsk dramatikerutdanning gjennom Pilotprosjektet, i samarbeid med Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Teaterhøgskolen.

I 2007 søkte Det Åpne Teater Kulturdepartementet om midler til å utvide virksomheten for å bli Dramatikkens Hus, et nasjonalt kompetansesenter for scenetekst. 31. desember 2009 ble Det Åpne Teater avviklet, og stiftelsen Dramatikkens hus ble etablert.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg