Faktaboks

Svein Nyhus
Født
23. januar 1962, Tønsberg
Svein Nyhus
Illustratøren og barnebokforfatteren Svein Nyhus.
Svein Nyhus
Lisens: Begrenset gjenbruk
Forside til bildeboka Akvarium (2014)
Bildeboka Akvarium av Gro Dahle og med illustrasjoner av Svein Nyhus ble utgitt på Cappelen Damm i 2014. Boka vant Litteraturkritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014.
Lars sier hei av Svein Nyhus. Boka ble utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 2013 og er den fjerde boka i den humoristiske og eksistensielle pekebokserien om Lars.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Den prisbelønte bildeboka Snill med tekst av Gro Dahle og illustrasjoner av Svein Nyhus ble første gang utgitt i 2002, på CappelenDamm.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Svein Nyhus er en prisbelønt norsk illustratør og barnebokforfatter. Han er kjent for sine særegne, uttrykksfulle tegninger og tar ofte opp utradisjonelle og psykologiske temaer i sine bildebøker. Han har gitt ut mange allalderbøker i samarbeid med sin kone, forfatteren Gro Dahle. Nyhus har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, deriblant Bokkunstprisen. Flere av bøkene hans er oversatt til andre språk.

Han utdannet seg ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, grafisk linje, 1981–1985. Siden har han vært frilans illustratør med oppdrag både for blader, aviser og bøker.

Prisbelønte barnebøker med utradisjonelle temaer

Svein Nyhus debuterte som barnebokforfatter i 1995 med bøkene Sesam Stasjon ABC og Drømmemaskinen. I 1998 fulgte han opp med den prisbelønte bildeboka Pappa, en varm og litt trist bok om en gutt som lengter etter en pappa han ikke har. Den filosofiske boka Verden har ingen hjørner (1999) handler om den lille gutten Viktor som sitter inni en pappeske og betrakter verden. Flere titler har senere kommet til, blant annet den eksistensielle pekebokserien om Lars (2011–2013). I 2021 ga han ut Steder å tisse.

Filosofiske, poetiske fabuleringer og temaer som ensomhet, annerledeshet, sorg og sinne går igjen, ikke minst i bøkene han har laget i samarbeid med sin kone, forfatteren Gro Dahle.

Paret Dahle/Nyhus har gitt ut flere bildebøker med til dels tabubelagte emner. Bøkene omtales som allalderbøker fordi de er like aktuelle for barn som for voksne. I den kritikerroste bildeboka Snill (første gang utgitt i 2002) møter vi den snille, selvutslettende jenta Lussi som omsider finner et utløp for sine innestengte følelser. I 2003 kom boka Sinna Mann, en bildebok om en voldelig pappa og ektemann. Håret til mamma (2007) handler om en deprimert mamma, og Roy (2008) er en ettertenksom bok om døden. Sammen har de også laget bildebøkene Akvarium (2014) og Blekkspruten (2016).

Nyhus har også illustrert blant annet André Bjerkes Moro-vers (2000) og Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet (2004). Flere av bøkene er blitt oversatt til andre språk, blant annet kom Verden har ingen hjørner ut på kinesisk i 2005.

Priser

Svein Nyhus har vunnet en rekke priser. I 2002 vant han Brageprisen for Snill sammen med Gro Dahle. Videre har han flere ganger mottatt Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur, og i 2010 fikk han den høythengende Bokkunstprisen. Han har også fått en rekke utmerkelser i Årets vakreste bøker, blant annet gull i klassen bildebøker for Sånt som er (2010) i 2011. I 2015 mottok han Litteraturkritikerprisen sammen med Gro Dahle for bildeboka Akvarium (2014), og i 2016 fikk han Norsk illustrasjonsfonds æresstipend. I 2019 mottok han, sammen med Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus, Kulturdepartementets spesialpris for deres behandling av vanskelige temaer og psykisk helse i bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet.

Uttrykksfulle, treffende illustrasjoner

Illustrasjonene til Svein Nyhus er uttrykksfulle og symbolrike. Den unike tegnestilen vitner både om tegneteknisk og psykologisk presisjon. Han varierer teknikken mellom myk blyant, vannfarger, tusj og kollasj som han til slutt bearbeider digitalt. Fargene er gjerne duse og harmoniske, men i uttrykket ligger det allikevel stor spenning. Mennesker, dyr og gjenstander blir karikert og forenklet. Ved å forstørre, utheve eller midtstille deler av motivet, poengterer han det som er viktig. Ofte gjemmer det seg skjulte meldinger i de finurlige detaljene.

Svein Nyhus er tvillingbroren til avistegneren og illustratøren Egil Nyhus. Sammen har de laget flere tegneforestillinger for skolebarn. Han er faren til Kaia Linnea Dahle Nyhus.

Nyhus er medlem i Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Grafill og Tegnerforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg