Illustratøren og barnebokforfatteren Svein Nyhus.

Svein Nyhus (sveinnyhus.blogspot.no). Begrenset gjenbruk

Svein Nyhus er en prisbelønt norsk illustratør og barnebokforfatter. Han er kjent for sine særegne, uttrykksfulle tegninger og tar ofte opp utradisjonelle og psykologiske temaer i sine bildebøker. Han har gitt ut mange allalderbøker i samarbeid med sin kone, forfatteren Gro Dahle. Nyhus har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, deriblant Bokkunstprisen. Flere av bøkene hans er oversatt til andre språk.

Han utdannet seg ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, grafisk linje, 1981–85. Siden har han vært frilans illustratør med oppdrag både for blader, aviser og bøker.

Svein Nyhus debuterte som barnebokforfatter i 1995 med bøkene Sesam Stasjon ABC og Drømmemaskinen. I 1998 fulgte han opp med den prisbelønte bildeboka Pappa, en varm og litt trist bok om en gutt som lengter etter en pappa han ikke har. Den filosofiske boka Verden har ingen hjørner (1999) handler om den lille gutten Viktor som sitter inni en pappeske og betrakter verden. Flere titler har senere kommet til, blant annet den eksistensielle pekebokserien om Lars (2011–13) og bildebøkene Akvarium (2014) og Blekkspruten (2016).

Filosofiske, poetiske fabuleringer og temaer som ensomhet, annerledeshet, sorg og sinne går igjen, ikke minst i bøkene han har laget i samarbeid med sin kone, forfatteren Gro Dahle.

Paret Dahle/Nyhus har gitt ut flere bildebøker med til dels tabulagte emner. Bøkene omtales som allalderbøker fordi de er like aktuelle for barn som for voksne. I den kritikerroste bildeboka Snill (første gang utgitt i 2002) møter vi den snille, selvutslettende jenta Lussi som omsider finner et utløp for sine innestengte følelser. I 2003 kom boka Sinna Mann, en bildebok om en voldelig pappa og ektemann. Håret til mamma (2007) handler om en deprimert mamma, og Roy (2008) er en ettertenksom bok om døden.

Nyhus har også illustrert blant annet André Bjerkes Moro-vers (2000) og Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet (2004). Flere av bøkene er blitt oversatt til andre språk, blant annet kom Verden har ingen hjørner ut på kinesisk i 2005.

Svein Nyhus har vunnet en rekke priser. I 2002 vant han Brageprisen for Snill sammen med Gro Dahle. Videre har han flere ganger mottatt Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur, og i 2010 fikk han den høythengende Bokkunstprisen. Han har også fått en rekke utmerkelser i Årets vakreste bøker, blant annet gull i klassen bildebøker for Sånt som er (2010) i 2011. I 2015 mottok han Litteraturkritikerprisen sammen med Gro Dahle for bildeboka Akvarium (2014), og i 2016 fikk han Norsk illustrasjonsfond æresstipend.

Illustrasjonene til Svein Nyhus er uttrykksfulle og symbolrike. Den unike tegnestilen vitner både om tegneteknisk og psykologisk presisjon. Han varierer teknikken mellom myk blyant, vannfarger, tusj og kollasj som han til slutt bearbeider digitalt. Fargene er gjerne duse og harmoniske, men i uttrykket ligger det allikevel stor spenning. Mennesker, dyr og gjenstander blir karikert og forenklet. Ved å forstørre, utheve eller midtstille deler av motivet, poengterer han det som er viktig. Ofte gjemmer det seg skjulte meldinger i de finurlige detaljene

Svein Nyhus er tvillingbroren til avistegneren og illustratøren Egil Nyhus. Sammen har de laget flere tegneforestillinger for skolebarn.

Nyhus er medlem i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), Grafill og Tegnerforbundet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.