Robin Hood

Robin Hood. Bokforside fra 1927.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Robin Hood er i middelalderens engelske folkevisediktning lederen for en gruppe fredløse, stedfestet først til Yorkshire, senere til Sherwood-skogen i Nottinghamshire.

Faktaboks

Uttale
rˈåbin hud

Sannsynligvis har han aldri eksistert; hood kan være en sammentrekning av o' the wood, det vil si en skogånd på linje med Puck. Det har imidlertid vært gjort mange forsøk på å identifisere ham med historiske personer, blant annet opptrer han som angelsaksernes forsvarer på kong Rikard Løvehjertes tid, der hovedmotstanderne er sheriffen av Nottingham og prins Johan.

Den første balladesamlingen om Robin Hood ble laget av Wynkyn de Worde omkring 1490, Lytel Geste of Robin Hood. Ellers forekommer han hos kjente forfattere som Ben Jonson, Walter Scott og Alfred Tennyson, og i egne bøker om Robin Hood fra nyere tid.

Film

Robin Hood har vært portrettert i en rekke filmer. De mest kjente er Robin Hood (1922), en stort anlagt stumfilm med Douglas Fairbanks, og The Adventures of Robin Hood (1938) med Errol Flynn, som var en av de første filmene i technicolor. Walt Disney produserte The Story of Robin Hood and His Merrie Men (1952) med Richard Todd, og selskapet laget også senere en populær tegnefilmversjon, Robin Hood (1973).

I senere tid har Kevin Reynolds stått for Robin Hood: Prince of Thieves (1991) med Kevin Costner, og John Irvin har laget Robin Hood (1991) med Patrick Bergin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg