Mahamat-Saleh Haroun er en kjent filmskaper fra Tsjad. Haroun lager både dokumentarfilmer og spillefilmer. I februar 2017 ble Haroun utnevnt til kultur- og turistminister i Tsjad av president Déby. I februar 2018 ble han avsatt som kulturminister. Uken før hadde han uttalt seg  litt kritisk til regimet i Tsjad i et intervju med ukemagasinet Jeune Afrique. 

Harouns filmer har vært vist på utallige filmfestivaler rundt om i verden. Filmen Dry Season fikk juryens spesialpris på filmfestivalen i Venezia i 2006, A screaming man vant priser både i Cannes og Venezia i 2010 og ble året etter vist på norske kinoer. Filmen Gri-Gri ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2013 og fikk etterpå UNESCOs Fellini-pris (2013).

Harouns siste film er Hissene Habré, a Chadian Tragedy (2016). Filmen er i dokumentarsjangeren og handler om ofrene for Habrés diktatoriske styresett i årene 1982-1990. 

Haroun har bodd i Frankrike siden midten av 1980-tallet, da han flyktet fra Habrés regime. Han har filmutdannelse fra Paris og journalistutdanning fra Bordeaux

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.