Mahamat-Saleh Haroun

Faktaboks

Mahamat-Saleh Haroun
Født
1961, Abeché

Artikkelstart

Mahamat-Saleh Haroun er en kjent filmskaper fra Tsjad, som lager både dokumentarfilmer og spillefilmer. I februar 2017 ble han utnevnt til kultur- og turistminister i Tsjad av president Idriss Déby. I februar 2018 ble han avsatt, sannsynligvis fordi han uken før hadde uttalt seg litt kritisk til regimet i Tsjad i et intervju med ukemagasinet Jeune Afrique.

Harouns filmer har vært vist på utallige filmfestivaler rundt om i verden. Hans første internasjonale suksess var Bye Bye Africa (1999). Filmen Dry Season fikk juryens spesialpris på filmfestivalen i Venezia i 2006, og A screaming man vant priser både i Cannes og Venezia i 2010 og ble året etter vist på norske kinoer. Filmen Gri-Gri ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2013 og fikk etterpå UNESCOs Fellini-pris (2013).

Filmen Hissene Habré, a Chadian Tragedy (2016) handler om ofrene for president Habrés diktatoriske styresett i Tsjad mellom 1982 og 1990. Filmen er basert på intervjuer fra overlevende fra terrorvelde til Habré og klipp fra rettssaken mot ham.

Une saison en France (2017), handler om fransklæreren Abbas som flykter fra borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk for å søke politisk asyl i Frankrike og hvilke problemer han støter på der.

Haroun har bodd i Frankrike siden 1982, da han flyktet fra Habrés' regime. Han har filmutdannelse fra Paris og journalistutdanning fra Bordeaux. Etter at han mistet ministerposten i februar 2018, flyttet han tilbake til Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg