Egypts litteratur

Det er overlevert en omfattende og mangeartet litteratur fra det gamle Egypt: religiøs litteratur, visdomslitteratur, hymner, fortellinger, eventyr, myter, biografier, brev og kjærlighetslyrikk. Den eldste litteraturen stammer fra Det gamle riket (ca. 3000-ca. 2155 f.Kr.) og er skrevet på egyptisk. Les mer om litteraturen i Litteraturen i det gamle Egypt.

Fra 300-tallet e.Kr. gikk egypterne over til å bruke koptisk som sitt skriftspråk. Koptisk er det siste stadiet i utviklingen av det egyptiske språket, og det er det kristne Egypts språk. Les mer om litteratur på koptisk.

Etter at araberne i 641 e.Kr. erobret Egypt, ble arabisk gradvis mer og mer brukt som folkemål i landet og fortrengte etter hvert koptisk som landets språk. Under det arabisk-islamske riket ble Egypts kultur arabisert og islamisert, og ikke minst den særegne arabiske poesiformen ble dyrket av lokale diktere. Eventyrsamlingen Tusen og en natt fikk sine seneste tilføyelser og sin endelige form i egyptisk miljø på 1100-1300-tallet. Romansen om sultan Baybars fra mamelukk-tiden er også kjent og kjær folkediktning. Arabisk litteratur opplevde en virkelig renessanse mot slutten av 1800-tallet, og egyptiske forfattere har vært ledende i utviklingen av moderne arabisk litteratur. I 1988 ble den egyptiske forfatteren Najib Mahfuz (1911-2006) som den første arabiskspråklige forfatter tildelt Nobelprisen i litteratur. Se også arabisk litteratur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg