Berit Nesheim

Faktaboks

Berit Nesheim
Født
28. januar 1945, Trondheim
Den norske filmskaperen Berit Nesheim i 1999.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Berit Nesheim er en norsk film- og TV-regissør. Hennes Søndagsengler (1996), med manus av henne selv og Lasse Glomm etter en roman av Reidun Nortvedt, ble nominert til Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film. To av hennes filmer har fått Amandaprisen, Frida i 1989, og Frida – med hjertet i hånden i 1992.

Tidlig karriere

Berit Nesheim har vært tilknyttet NRK i mesteparten av sin karriere. Der har hun blant annet vært ansvarlig for det populære ungdomsprogrammet Halvsju, som startet 1979. Hun har lagd dokumentarfilmer og reportasjer, men gjorde seg etter hvert mest bemerket med fiksjonsfilmer for ungdom. Novellefilmen Tungekysset (1988) fikk vid internasjonal distribusjon, og TV-filmen Frida (1989), en alvorlig komedie om en ung jente på overgangen til tenårene etter manus av Torun Lian, ble en stor suksess.

Spillefilmer

Spillefilmdebuten Frida – med hjertet i hånden (1991), med samme hovedperson og miljø, ble godt mottatt av både kritikere og publikum. Begge Frida-filmene fikk Amandaprisen, den første i klassen for beste barne- og ungdomsfilm, den andre i klassen for beste kinofilm. Sistnevnte fikk også flere priser på internasjonale filmfestivaler, blant annet i Lübeck, Tyskland og i Giffoni, Italia. Nesheim har siden laget ytterlige to filmer om unge jenters oppvekstvilkår, Høyere enn himmelen (1993) og allerede nevnte Søndagsengler (1996). Også Søndagsengler ble belønnet med priser på flere internasjonale filmfestivaler. Spenningsfilmen Evas øye (1999), som hun regisserte og skrev manus til, var basert på kriminalromanen med samme tittel av Karin Fossum.

Senere TV-serier

NRKs miniserie En udødelig mann (2006, manus av Siri Senje) var basert på Henrik Ibsens ungdomsår. For NRK har Nesheim også regissert blant annet serien Øyenvitne (1988) og episoder av seriene Offshore (1996-1999), Soria Moria (2000-2001), Nr. 13 (2001) og Skolen (2005).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg