Tore Breda Thoresen

Faktaboks

Tore Breda Thoresen
Født
29. januar 1923, Drammen
Død
1. august 2008

Tore Breda Thoresen. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Tore Breda Thoresen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Tore Breda Thoresen var en norsk film- og teatermann. Han utdannet seg som filmfotograf og -regissør i London i perioden 1945–1948.

Thoresen var med på å starte selskapet ABC-Film A/S, som skulle spille en viktig rolle i norsk filmliv på 1950-tallet. Han fotograferte filmene Trost i taklampa (1955) og Jakten (1959), som var regissert av henholdsvis Erik Borge og Erik Løchen, to av kompanjongene i selskapet.

Karriere i Fjernsynsteatret

Helt fra prøveåret 1959/1960 var Thoresen tilknyttet Fjernsynsteatret i NRK, hvor han ble fast instruktør i 1962 og var programredaktør og sjef fra 1967 til 1980.

TV-oppsetningene hans forener filmatisk syn og litterær innsikt tilpasset de visuelle mulighetene i TV, noe som skiller fjernsynsteater fra vanlig teater. Han fornyet skuespill som Arne Garborgs Læraren og Bjørnstjerne Bjørnsons En hanske, samtidig som han skapte fascinerende oppsetninger av moderne drama som Eugène Ionescos Privattimen og Harold Pinters Kjøkkenheisen.

Repertoaret hans for Fjernsynsteatret spenner fra klassikere til moderne teater, fra folkelig underholdning som filmserien Skipper Worse, basert på romanen av Alexander Kielland, til intellektuelt utfordrende dramaer.

Tore Breda Thoresen ga ut boka Gjester i studio (1996), som handlet om et dramatisk kapittel i historien til Norsk Film A/S.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg