Engegårdkvartetten

Engegårdkvartetten er et av Norges ledende og mest ettertraktede kammerensembler. Fra venstre til høyre: Jan Clemens Carlsen (cello), Juliet Jopling (bratsj), Alex Robson (2. fiolin) og Arvid Engegård (1. fiolin). Bilde fra 2017.

Av .

Artikkelstart

Engegårdkvartetten, norsk strykekvartett, etablert i 2006, et av Norges ledende og mest ettertraktede kammerensembler. Medlemmer er (siden 2012) Arvid Engegård (1. fiolin), Alex Robson (2. fiolin), Juliet Jopling (bratsj) og Jan Clemens Carlsen (cello).

Engegårdkvartetten har gjort seg bemerket med en frisk og utadvendt spillestil. Repertoaret innbefatter både klassiske og nyere verker, og de har også spilt musikk fra utenfor det klassiske feltet, blant annet tango. De har laget kritikerroste plateinnspillinger og gjennomført en rekke turnéer i inn- og utland.

Historikk

Impulsen til å etablere kvartetten kom under Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest i 2006, som Arvid Engegård var initiativtaker til og er kunstnerisk leder for. Kvartetten ble etablert med Atle Sponberg (2. fiolin) og Jan-Erik Gustafsson (cello) foruten Engegård og Jopling.

På sine internasjonale turnéer har Engegårdkvartetten spilt i Mozarteum i Salzburg og i Rudolfinum i Praha. De har gjestet ved en rekke festivaler, blant annet Festspillene i Bergen og Ultima.

Kvartetten har opptrådt sammen med musikere som Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, Emma Johnson, András Schiff, Nils Økland og Ola Kvernberg.

Engegårdkvartetten har bestilt og uroppført flere norske verker, blant annet Tale of Lead and Light (2011) av Maja Ratkje og Olav Anton Thommessens strykekvartett nr. 4 «Felix Remix» (2014).

Innspillinger

Engegårdkvartettens første CD i 2008, med kvartetter av Joseph Haydn, Edvard Grieg og Leif Solberg, fikk en svært god mottagelse.

De har siden spilt inn klassisk repertoar av komponister som Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Jean Sibelius og Béla Bartók, og dessuten musikk av nyere norske komponister som Arne Nordheim, Olav Anton Thommessen og Maja Ratkje.

I samarbeid med pianisten Nils Anders Mortensen laget de i 2011 en CD med kammermusikk av Catharinus Elling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg