2L

Logoen til 2L.
Av .

Artikkelstart

2L, norsk plateselskap, stiftet i Oslo i 2001. Selskapet springer ut av produksjonsselskapet Lindberg Lyd, som drives av Morten Lindberg, Jørn Simenstad (f. 1956) og Wolfgang Plagge. Lindberg vant i 2020 Grammy-pris for sitt arbeid som produsent og lydtekniker.

Fra oppdrag til plateselskap

Lindberg Lyd har siden 1992 spilt inn inn musikk for plateselskap som EMI/Virgin, Atlantic, Simax, Heilo, Kirkelig Kulturverksted, Naxos, med flere, og i 2001 startet de plateselskapet 2L for selv å gi ut innspillinger med i hovedsak norske utøvere og komponister innenfor klassisk musikk, samtidsmusikk, folkemusikk og jazz.

Mange av innspillingene er foretatt i kirker, katedraler og konsertsaler, ikke ulikt filosofien til Simax, mens estetikken og vektleggingen av «nordisk atmosfære» kan minne om tyske ECM Records. Mottoet til selskapet er «the Nordic sound».

Selskapets første utgivelse var Morten Carlsens Melankoli (2001), fulgt opp med utøvere som Wolfgang Plagge, Ensemble96, Frøydis Ree Wekre, Grex Vocalis, Kristiansand, Trondheim og Stavanger Symfoniorkester, Schola Cantorum og Sølvguttene.

Lydbildet

Morten Lindberg på jobb.

Det er spesielt lydkvaliteten som på kort tid har gitt 2L et internasjonalt navn, med totalt 36 nominasjoner til amerikanske Grammy-priser siden 2006. 2L har latt seg inspirere av lydteknologi som er mest kjent fra hjemmekinoens verden, og satset på tredimensjonale «surround sound»-innspillinger, gitt ut som bluray-plater eller som høyoppløselige lydfiler.

Grammy-prisen

Morten Lindbergs arbeid som lydtekniker har gitt ham 28 Grammy-nominasjoner, og i januar 2020 vant han endelig sin første Grammy, i kategorien «best immersive audio album», som tidligere gikk under navnet «surround sound».

Prisen gikk til platen «Lux», med TrondheimSolistene, Nidarosdomens jentekor og dirigent Anita Brevik, der Lindberg var ansvarlig for produksjon, innspilling og mastering.

Lindberg har vært nominert til prisen «årets produsent» i Spellemannprisen 2016 og 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg