Elsa Lystad - norsk skuespiller

Faktaboks

Elsa Lystad
født:
9. juli 1930, Oslo

Elsa Lystad som Martha i Stein Winges oppsetning av Hvem er redd for Virginia Woolf? på Den Nationale Scene, 1977. Til venstre Joachim Calmeyer.

Av /NTB Scanpix ※.

Elsa Lystad, norsk skuespiller. Debuterte 1956 som Laura i Bør Børson på Falkbergets Teater. Ansatt ved Det Norske Teatret 1958–64, så i noen år tilknyttet Chat Noir og Fjernsynsteatret, deretter ved Oslo Nye Teater 1973–76, Den Nationale Scene 1976–80, senere frilans bl.a. ved Nationaltheatret, Riksteatret, Chat Noir, ABC-teatret og Hålogaland Teater. Aktiv i revy siden gjennombruddet i Jeg elsker deg (Lysthuset, 1965). Fra 1960-årene huskes hun særlig fra sitt samarbeid med Rolv Wesenlund både på scene og i fjernsyn; senere revyoppgaver i samarbeid med bl.a. Dag Frøland og Tramteatret (Drømmen om Elin, 1984).

Som karakterskuespiller har hun med skarp sans for det absurde spilt stykker av Ionesco, og har overbevist i sterke realistiske roller som tittelrollen i Undsets Selma Brøter (Fjernsynsteatret), Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf? og Kathinka Stordahl i Kranes Konditori. I det klassiske repertoar har hun løst så forskjellige oppgaver som fru Stockmann i En Folkefiende og Nille i Jeppe paa Bierget. Med sjarm og musikalitet har hun spilt sentrale musikalroller, bl.a. i To muntre herrer fra Verona (Oslo Nye Teater), Annie (Bryggeteatret), Oliver (Chateau Neuf) og Annie 2(Chateau Neuf). I 2003 spilte hun forestillingen Marlene Dietrich – En blå engel(Victoria Scene West). – Lystad er en svært allsidig skuespiller med en like utviklet sans for de grå hverdagsskikkelsene som for de fargerike og absurde, og er en av moderne norsk teaters mest folkekjære kunstnere. Utgav 1986 selvbiografien Hva er det med meg?

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg