Elsa Lystad (norsk skuespiller)

Faktaboks

Elsa Lystad
Født
9. juli 1930, Oslo

Elsa Lystad som Martha i Stein Winges oppsetning av Hvem er redd for Virginia Woolf? på Den Nationale Scene, 1977. Til venstre Joachim Calmeyer.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Elsa Lystad er en norsk skuespiller. Hun er svært allsidig, med en like utviklet sans for de grå hverdagsskikkelsene som for de fargerike og absurde, og er en av moderne norsk teaters mest folkekjære kunstnere.

Lystad debuterte i 1956 som Laura i Bør BørsonFalkbergets Teater. Hun var ansatt ved Det Norske Teatret i 1958–1964, så var hun i noen år tilknyttet Chat Noir og Fjernsynsteatret, og deretter ved Oslo Nye Teater i 1973–1976 og Den Nationale Scene i 1976–1980. Senere har hun vært frilanser ved blant annet Nationaltheatret, Riksteatret, Chat Noir, ABC-teatret og Hålogaland Teater. Hun var aktiv i revy siden gjennombruddet i Jeg elsker deg (Lysthuset, 1965). Fra 1960-årene huskes hun særlig fra sitt samarbeid med Rolv Wesenlund, både på scene og i TV, og senere hadde hun revyoppgaver i samarbeid med blant andre Dag Frøland og Tramteatret (Drømmen om Elin, 1984).

Som karakterskuespiller har Elsa Lystad med skarp sans for det absurde spilt stykker av Eugene Ionesco, og hun har overbevist i sterke realistiske roller som tittelrollen i Sigrid Undsets Selma Brøter (Fjernsynsteatret), Martha i Edward Albees Hvem er redd for Virginia Woolf? og Kathinka Stordahl i Cora Sandels Kranes Konditori. Innen det klassiske repertoaret har hun løst så forskjellige oppgaver som fru Stockmann i En folkefiende og mor Nille i Jeppe paa Bjerget. Med sjarm og musikalitet har hun spilt sentrale musikalroller, blant annet i To muntre herrer fra Verona (Oslo Nye Teater), Annie (Bryggeteatret), Oliver (Chateau Neuf) og Annie 2 (Chateau Neuf). I 2003 spilte hun forestillingen Marlene Dietrich – En blå engel (Victoria Scene West).

Hun har spilt flere TV- og filmroller, blant annet som Oddveig i Fredrikssons Fabrikk (TV-serie i 1990–1993 og film fra 1994).

I 1986 utga Elsa Lystad selvbiografien Hva er det med meg?

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg