Tre søstre

Artikkelstart

Tre søstre (Tri sestry) er et skuespill i fire akter av Anton Tsjekhov, uroppført ved Moskva kunstnerteater 1901.

Stykket skildrer de tre søstrene Olga, Masja og Irina, som sammen med sin bror Andrej lever i en provinsby, men lengter etter hovedstaden, Moskva, som de kommer fra. Drømmen om å komme bort står samtidig for et knippe andre lengsler, om kjærlighet, om det som var, og om å finne mening i livet. I mellomtiden går livet sin gang gjennom de tre årene stykkets fire akter gir oss innblikk i, med stadig skiftende allianser, forelskelser og konflikter. Stykket har ingen klar hovedperson og utviklingen av de ulike konstellasjonene mellom personene avspiller seg som parallelle linjer. Denne strukturen preger også dialogene, som ofte fremstår som monologer som går forbi hverandre.

Som flere av Tsjekhovs teaterstykker tematiserer Tre søstre en overgangstid. Personene fremstår som fanget i lengsler og drømmer som retter seg mot både fortid og fremtid, men som gjør dem ute av stand til å ta reelle initiativer og leve aktivt i nåtiden. Stykket har slik en klar samfunnskritisk side, der kritikken først og fremst retter seg mot intelligentsiaens handlingslammelse.

Regissøren Konstantin Stanislavskij preget forståelsen av Tre søstre og Tsjekhovs andre dramaer. Tsjekhov selv var ofte uenig med Stanislavskijs interpretasjon, som vektla det melankolske og stundom melodramatiske. Tsjekhov betonte det tragikomiske i stykkene og spenningen mellom det komiske og det tragiske går som en rød tråd gjennom alle hans stykker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg