Annie (musikal)

Artikkelstart

Annie er en amerikansk familiemusikal fra 1976, skrevet av Charles Strouse (musikk), Martin Charnin (sangtekster) og Thomas Meehan (dramatisering). Musikalen er basert på tegneserien Little Orphan Annie av Harold Gray.

Faktaboks

Uttale
ˈæni

Handlingen er lagt til USA i 1933, og følger barnehjemsjenta Annie i hennes håp om et bedre liv. Blant sangene er I morgen (Tomorrow), Maybe (Tenk deg), og It's the Hard-Knock Life (Møkkaliv).

Oppsetninger

De første visningene fant sted på The Goodspeed Opera House i Connecticut i 1976, før oppsetningen ble overført til Broadway-teatret Alvin Theatre i New York i 1977. Broadway-oppsetningen, i regi av Martin Charnin, fikk sju TONY-priser, blant dem prisen for beste musikal, beste musikalmanus, beste originalmusikk og beste koreografi.

I Norge hadde Annie premiere på Rogaland Teater i 1982, oversatt av Finn Ludt og regissert av Larry Oaks. Senere har musikalen vært oppført flere ganger, blant annet i Oslo, Bergen og Stavanger.

Filmatiseringer

Musikalen ble filmatisert av John Huston i 1982, og igjen i en tv-versjon av Rob Marshall i 1999. En nyinnspilling av kinofilmen, regissert av Will Gluck, hadde premiere i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg