Harald Heide-Steen jr.

Faktaboks

Harald Heide-Steen jr.
Født
18. august 1939, Oslo
Død
3. juli 2008, Bærum
Harald Heide-Steen

Harald Heide-Steen jr. Foto fra 1987.

Av /NTB Scanpix ※.
Harald Heide-Steen Jr (liggende) og Rolv Wesenlund (bak), alias Wesensteen, i den berømte Tannlegesketsjen fra 1969.
/Aftenposten.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Harald Heide-Steen jr. var en norsk skuespiller og sanger som er særlig kjent for sine karikaturer på TV, i radio og på scenen, ofte i samarbeid med Rolv Wesenlund.

Han debuterte som 12-åring i Tancred Ibsen-filmen Storfolk og småfolk (1951). Han arbeidet som fjernsynsprodusent i 1959–1965, før han scenedebuterte i 1965 i Rolv Wesenlunds revy Lysthuset. Sammen med Wesenlund var han i 1960-årene med på å innføre en ny, djerv revyform med vekt på improvisasjon – på Chat Noir, i sommerrevyer og på TV, blant annet i serien Og takk for det (1969).

Fra 1970-årene og framover ble hans oppfinnsomme, ofte absurde, men alltid vennlige karikaturkunst et begrep både i TV og radio, på scenen, i film og på plate. Særlig kjent er han for sine lydhøre, absurde imitasjoner av fremmede språk, og for populære skikkelser som «Tyristsjefen» og Sylfest Strutle. Han hadde også en rekke frilans teateroppgaver, blant annet på Oslo Nye Teater, Riksteatret og Det Norske Teatret.

Heide-Steen hadde en rekke roller i norsk film, blant annet som Dynamitt-Harry i flere Olsenbanden-filmer og som sjåføren i Unni Straumes Til en ukjent (1990). Han var også en glimrende sanger, og albumet Musikalske minner utkom 2008.

Han utgav bøkene Sett og hørt (1981) og Stille i studio! Værsåsnill... (1984) om norsk fjernsyns barndom, samt norgeshistorieparodien Furet værbitt (1986).

Han var sønn av Harald Heide Steen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg