Rolv Wesenlund

Faktaboks

Rolv Wesenlund

Rolv Helge Wesenlund

Født
17. september 1936, Horten
Død
18. august 2013, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Rolv Wesenlund
Av /NTB Scanpix ※.

Rolv Wesenlund som Bør Børson på Det Norske Teatret, 1972.

Av /NTB Scanpix ※.
Rolv Wesenlund (bak) og Harald Heide Steen Jr, alias Wesensteen, i den berømte Tannlegesketsjen fra 1969. Foto: Frode Pedersen / Aftenposten
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rolv Wesenlund var en norsk skuespiller og forfatter. Han huskes særlig for sitt samarbeid med Harald Heide-Steen jr. i duoen Wesensteen, og for rollene som Marve Fleksnes og Bør Børson jr.

TV og teater

Rolv Wesenlund var aktiv som jazzmusiker og plateprodusent til han ble ansatt som programsekretær i NRK 1966. Fra 1964 var han revyforfatter og skuespiller med lengre engasjementer blant annet ved Chat Noir, ABC-teatret, Trøndelag Teater, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret.Han vakte oppmerksomhet i 1965 som en nyskapende revykunstner med ensemblet Lysthuset.

Sammen med Harald Heide-Steen jr. og Kirsti Sparboe skapte han TV-suksessen Og takk for det (1969) og Chat Noir-revyen Hjertelig tilstede (1969). Han vant stor popularitet også i Sverige og Danmark som den kverulerende Marve Fleksnes. Senere løste han flere store musikaloppgaver, blant annet tittelrollene i uroppførelsene av Bør Børson (også i filmversjon) og Jeppe paa Bierget, Leopold i Sommer i Tyrol og dragartisten Zaza i La Cage aux Folles.

I 1990-årene var Wesenlund en kunnskapsrik leder av forskjellige talkshows i fjernsyn, som det populære Wesenstund, og han ble tildelt Gullrutens hederspris i 2002.

Film og bøker

Wesenlund filmdebuterte i 1966 i Hurra for Andersens. Senere hadde han hovedroller blant annet i Mannen som ikke kunne le (1968), Douglas (1970), Norske Byggeklosser (1972), Den siste Fleksnes (1974) og Deilig er fjorden (1985).

Han utga en rekke bøker, blant annet Leif Sonells lesebok (1967) og Du verden (1985). Rolv Wesenlund gjorde seg også bemerket som samfunnsdebattant.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg