Rolv Wesenlund, norsk skuespiller og forfatter. Han var aktiv som jazzmusiker og plateprodusent til han ble ansatt som programsekretær i NRK 1966. Fra 1964 var han revyforfatter og skuespiller med lengre engasjementer blant annet ved Chat Noir, ABC-teatret, Trøndelag Teater, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret. Han vakte oppmerksomhet i 1965 som en nyskapende revykunstner med ensemblet Lysthuset.

Sammen med Harald Heide Steen jr. (i duoen Wesensteen) og Kirsti Sparboe skapte han fjernsynssuksessen Og takk for det (1969) og Chat Noir-revyen Hjertelig tilstede (1969). Han vant stor popularitet også i Sverige og Danmark som den kverulerende fjernsynsskikkelsen Marve Fleksnes. Senere løste han flere store musikaloppgaver, blant annet tittelrollene i uroppførelsene av Bør Børson (også i filmversjon) og Jeppe paa Bierget, Leopold i Sommer i Tyrol og dragartisten Zaza i La cage aux folles.

Wesenlund filmdebuterte i 1966 i Hurra for Andersens. Senere hadde han hovedroller blant annet i Mannen som ikke kunne le (1968), Douglas (1970), Norske Byggeklosser (1972), Den siste Fleksnes (1974) og Deilig er fjorden (1985).

Han utga også en rekke bøker, blant annet Leif Sonells lesebok (1967) og Du verden (1985). I 1990-årene var Wesenlund en kunnskapsrik leder av forskjellige talkshows i fjernsyn, som det populære Wesenstund, og han ble tildelt Gullrutens hederspris i 2002.

Rolv Wesenlund gjorde seg også bemerket som samfunnsdebattant.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.