Rolv Wesenlund

Faktaboks

Rolv Wesenlund

Rolv Helge Wesenlund

Født
17. september 1936
Død
18. august 2013
Fødested
Horten
Dødssted
Oslo
Rolv Wesenlund (bak) og Harald Heide Steen Jr, alias Wesensteen, i den berømte Tannlegesketsjen fra 1969. Foto: Frode Pedersen / Aftenposten
. Begrenset gjenbruk

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Rolv Wesenlund av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Rolv Wesenlund som Bør Børson på Det Norske Teatret, 1972.

Rolv Wesenlund av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Rolv Wesenlund, norsk skuespiller og forfatter. Han var aktiv som jazzmusiker og plateprodusent til han ble ansatt som programsekretær i NRK 1966. Fra 1964 var han revyforfatter og skuespiller med lengre engasjementer blant annet ved Chat Noir, ABC-teatret, Trøndelag Teater, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret. Han vakte oppmerksomhet i 1965 som en nyskapende revykunstner med ensemblet Lysthuset.

Sammen med Harald Heide Steen jr. (i duoen Wesensteen) og Kirsti Sparboe skapte han fjernsynssuksessen Og takk for det (1969) og Chat Noir-revyen Hjertelig tilstede (1969). Han vant stor popularitet også i Sverige og Danmark som den kverulerende fjernsynsskikkelsen Marve Fleksnes. Senere løste han flere store musikaloppgaver, blant annet tittelrollene i uroppførelsene av Bør Børson (også i filmversjon) og Jeppe paa Bierget, Leopold i Sommer i Tyrol og dragartisten Zaza i La cage aux folles.

Wesenlund filmdebuterte i 1966 i Hurra for Andersens. Senere hadde han hovedroller blant annet i Mannen som ikke kunne le (1968), Douglas (1970), Norske Byggeklosser (1972), Den siste Fleksnes (1974) og Deilig er fjorden (1985).

Han utga også en rekke bøker, blant annet Leif Sonells lesebok (1967) og Du verden (1985). I 1990-årene var Wesenlund en kunnskapsrik leder av forskjellige talkshows i fjernsyn, som det populære Wesenstund, og han ble tildelt Gullrutens hederspris i 2002.

Rolv Wesenlund gjorde seg også bemerket som samfunnsdebattant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg