Faktaboks

Dover
Uttale
dˈouvə
Delaware Legislative Hall, Dover
Delaware Legislative Hall er Delawares capitol-bygning i Denver.

Dover er hovedstad og nest største by i delstaten Delaware i USA. Byen har 39 403 innbyggere (2020) og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) som omfatter Kent-fylket med 181 851 innbyggere (2020). Dover ligger sentralt i Delaware ved St. James River på Delaware-sletta. Byen fikk navn etter Dover i England og ble gitt av William Penn.

Befolkning

Rundt 90 prosent av befolkningen består av nesten like mange hvite amerikanere som amerikanere av afrikansk avstamning. Den øvrige befolkningen er av latinamerikansk og asiatisk opphav. Folketallet er raskt stigende. Et samfunn av amish-folk er bosatt vest for byen.

Økonomi og kultur

De fleste arbeider i tjenestesektoren siden Dover er delstatshovedstad. Mange arbeider på Dover Air Force Base sørøst for byen og hos matvareprodusenten Kraft Heinz, som siden 1964 har produsert gelatinproduktet Jell-O i Dover. Det er også noe lettindustri og handel med landbruksprodukter.

I Dover ligger Delaware State University og avdelinger av University of Delaware og Wilmington University. Det er også en teknisk høyskole.

To helger hvert år arrangeres NASCAR-konkurranser på Dover National Speedway, og Firefly Music-festivalen arrangeres årlig på en del av området. Byen har flere store og små parker samt en rekke bygninger og minnesmerker fra den amerikanske kolonitiden.

Historie

Dover ble grunnlagt i 1683 og ble delstatshovedstad i 1777. Ved byens sentrale torg, Dover Green Historic District, ligger Old State House (bygd 1787–1792) som tjente som capitol-bygning til 1933 da delstatskontorene ble overført til Legislative Hall i nærheten. Bayhealth Medical Center åpnet i 1997 etter sammenslutning av to hospitaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg