Rwandas geografi

Rwanda er et fjelland med tropisk klima. Bildet viser landsbybebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Vulkanen Muhabura (4127 moh.) er den østligste av toppene i Virungafjellene som strekker seg langs grensen mellom Rwanda, Uganda og Kongo. Her lever blant annet fjellgorillaene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tresavanne i østlige Rwanda.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rwanda er en innlandsstat som ligger øst i Sentral-Afrika. Landet ligger rett sør for ekvator, og grenser mot Tanzania i øst, Burundi i sør, Uganda i nord og Den demokratiske republikken Kongo i vest. Landarealet i Rwanda utgjør 26 340 kvadratkilometer, hvor 80 prosent ligger i nedbørsfeltet til Den hvite Nil, mens resten ligger i nedbørsfeltet til Kongoelven. Fjell og skog dominerer i det nordvestlige Rwanda, mens sentrale deler av landet består av skog og lavere åser. Øst i Rwanda preges landskapet av savanner, sumper og sletter.

Fjellområdene

Rwanda har en gjennomsnittlig høyde på 1700 meter over havet, og kan karakteriseres som et platå- og fjelland. De høyeste toppene ligger i de vulkanske Virungafjellene, nordvest i landet. Fjellkjeden danner vannskillet mellom Den hvite Nil og Kongoelven, og ligger på grensen mellom Rwanda, Den demokratiske republikken Kongo og Uganda. Her ligger også Rwandas høyeste punkt, toppen av Karisimbifjellet, som ligger 4507 meter over havet.

Innsjøer og elver

Rwanda består av mange små og større innsjøer og elver. Kiwusjøen landets største innsjø med et areal på 2700 kvadratkilometer. Innsjøen ligger i den albertiske Riftdalen, som er en del av Riftdalen i Afrika. Kiwusjøen har en gjennomsnittsdybde på 237 meter og er 480 meter på det dypeste.

Nyabarongo er landets lengste elv. Elven er 351 kilometer lang, og har sitt utspring i Nyungweskogen i det sørvestlige Rwanda hvor den har tilløp fra flere mindre elver som hevdes å være en av Den hvite Nils fjerneste kilder. Nyabarongo renner ut i Rwerusjøen og Kageraelven, som munner ut i Victoriasjøen hvor Den hvite Nil har utløp ved byen Jinja i Uganda.

Nasjonalparker

Volcanoes nasjonalpark er det eneste utgangspunktet i Rwanda for å se de utrydningstruete fjellgorillaene.

Rwanda har fire offisielle nasjonalparker med en rik variasjon av flora og fauna. Akagera nasjonalpark ligger i det nordøstre Rwanda, nær grensen til Tanzania, 135 kilometer fra hovedstaden Kigali. Nasjonalparken er et av de mest artsrike områdene i Rwanda, og er bosted for blant annet løver, leoparder, bøfler, elefanter, sjiraffer og sebraer. Volcanoes nasjonalpark er et fjellområdet det i nordvestlige Rwanda, og er det eneste utgangspunktet i Rwanda der en kan se de utrydningstruede fjellgorillaene. Området preges av vulkanfjell, grotter og en rik flora og fauna. Nyungwe nasjonalpark i sørvest er kjent for en av Afrikas eldste regnskoger, og mer enn 75 pattedyrarter og 275 fuglearter lever i parken. Gishwati Mukura nasjonalpark i nordvest ligger like ved Kiwusjøen, og huser blant annet flere primater, reptiler og mer enn 200 fuglearter.

Klima og vegetasjon

Rwanda kjennetegnes av et tropisk høylandsklima med svale netter og varme dager i de lavereliggende områdene. I fjellene kan nattefrost og snø forekomme. Temperaturen i landet kan varierer betydelig mellom ulike lokasjoner, men varierer generelt lite fra måned til måned. Landet har to årlige nedbørsperioder som varer fra mars til mai og fra september til november. De varmeste og tørreste delene av landet ligger i øst og sørøst.

Rwanda omfatter flere økosystemer som inkluderer blant annet innsjøer, elver, varme kilder, fjell, savanner og tropisk regnskog. Landet har også er rikt mangfold av planter og vekster, blant annet finnes det flere endemiske plantearter i landets nasjonalparker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg