Faktaboks

Edwardsjøen
Rwitanzige Lake Idi Amin Dada Albert Edwardsjøen
Etymologi
oppkalt etter Albert Edward, prins av Wales
Virunga nasjonalpark
Edwardsjøen med fjellene rundt. Fra Virunga nasjonalpark.

Edwardsjøen er en innsjø i Øst-Afrika. Sjøen ligger vest for Victoriasjøen, på grensen mellom Uganda og DR Kongo, 912 meter over havet. Edwardsjøen er 80 kilometer lang, 48 kilometer bred og har et areal på om lag 2100 kvadratkilometer. Den er den minste av De store sjøer og ligger i vestlige del av Riftdalen. I nordvest er Edwardsjøen forbundet med Lake George gjennom en 32 kilometer lang kanal, Kazinga.

De viktigste tilløp til Edwardsjøen er elvene Ruindi og Rutshuru. Edwardsjøen er en av Nilens kildesjøer og har hovedavløp i nord gjennom elven Semliki, som munner ut i Albertsjøen. I vest stiger landskapet opp til 2000 meter over innsjøen, mens de sydlige og østlige breddene består av flate lavasletter. Innsjøen er fiskerik. Dyrelivet omkring sjøen er vernet av nasjonalparkene Virunga og Ruwenzori.

Edwardsjøen ble «oppdaget» av Henry Morton Stanley i 1889, og ble oppkalt etter Albert Edward, prins av Wales.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg