Christoph Eschenbach

Faktaboks

Christoph Eschenbach
Uttale
ˈeschenbach
Født
20. februar 1940, Breslau, Tyskland [nå Wrocław, Polen]
Av .

Artikkelstart

Christoph Eschenbach er en tysk pianist og dirigent, en av de ledende i sin generasjon med et bredt internasjonalt virkefelt. Eschenbach er sjefdirigent for Konzerthausorchester Berlin siden 2019.

I tillegg til det klassiske repertoar har Eschenbach utmerket seg som tolker av samtidsmusikk. Hans Werner Henze skrev sin andre klaverkonsert spesielt for ham.

Bakgrunn og utdannelse

Eschenbach er født i Breslau (i dag Wrocław i Polen). Han mistet sine foreldre som barn og vokste opp hos slektninger, først i Wismar og siden i Neustadt i Schleswig-Holstein. Han fikk pianotimer fra ung alder og viste seg som et talent.

Eschenbach fikk begynne på musikkhøyskolen i Köln som 15-åring hvor han hadde Hans-Otto Schmidt-Neuhaus som lærer i piano og Wilhelm Brückner-Rüggeberg i direksjon. Han fikk siden studere videre med George Szell og Herbert von Karajan.

Karriere

Escenbach innledet en karriere som pianist og gjorde sin første plateinnspilling i 1964. Han gjorde det godt i flere konkurranser, og vant blant annet Clara Haskil-konkurransen i Vevey i Sveits i 1965.

Etter en karriere som pianist ble Eschenbach i 1981 første gjestedirigent ved Tonhalle-Orchester Zürich og var sjefdirigent der fra 1982 til 1986. Han ble gjestedirigent ved flere orkestre i Europa, USA og Japan og var sjefdirigent for Houston Symphony Orchestra fra 1988 til 1999.

Fra 1992 til 1998 var Eschenbach med og ledet Pacific Music Festival i Sapporo i Japan, som Leonard Bernstein hadde bidratt til å etablere. Han ledet Schleswig-Holstein Musik Festival fra 1999 til 2003.

Eschenbach overtok etter Herbert Blomstedt som sjefdirigent for NDR Elbphilharmonie Orchester i Hamburg og var der fra 1998 til 2003. Han var musikksjef ved Orchestre de Paris fra 2000 til 2010.

I 2003 tok Eschenbach fatt på stillingen som sjefdirigent for Philadelphia-orkesteret hvor han avløste Wolfgang Sawallisch. Her hadde han tidligere vært gjestedirigent, men var et omstridt valg da enkelte musikere og kommentatorer ønsket seg en mer profilert dirigent. Han gikk av i 2007 etter fire sesonger, men fortsatte som gjestedirigent.

Eschenbach var fra 2010 til 2017 sjefdirigent for National Symphony Orchestra i Washington D.C. og ble samtidig kunstnerisk leder for John F. Kennedy Center for the Performing Arts.

I 2019 tiltrådte han i stillingen som sjefdirigent for Konzerthausorchester Berlin, hvor han overtok etter den ungarske dirigenten Iván Fischer.

Plateinnspillinger

Eschenbach har gjort et stort antall plateinnspillinger som pianist, blant annet for selskapet Deutsche Grammophon. Blant disse er en komplett serie av Wolfgang Amadeus Mozarts klaversonater og atskillig musikk av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Robert Schumann og Frédéric Chopin.

På plate har Eschenbach samarbeidet med Amadeuskvartetten og akkompagnert sangere som Dietrich Fischer-Dieskau, Peter Schreier, Matthias Goerne og Renée Fleming.

Som dirigent har han særlig ledet innspillinger av romantisk og senromantisk repertoar foruten verker av nyere komponister som Paul Hindemith, Hans Werner Henze og Alfred Schnittke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg