Faktaboks

Wismar
Uttale
wˈismar
Wismar

Gammel bebyggelse i Wismar med St Marienkirche i bakgrunnen.

Wismar
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Wismar er en by i Tyskland, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, ved Wismarer Bucht 50 km øst for Lübeck. Wismar har 43 000 innbyggere (2021).

Wismar er et vei- og jernbaneknutepunkt, har et godt utbygd havneanlegg og moderne skipsverft. Industrien inkluderer ellers fiskerier, maskin- og sukkerindustri. Av de vakre treskipede teglsteinskirkene fra 1300- og 1400-tallet står bare Nikolaikirche igjen etter ødeleggelsene under den annen verdenskrig. Byens historiske sentrum ble i 2002 satt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Wismar ble grunnlagt kort etter 1200 og ble en viktig hansestad, noe de mange teglsteinshusene fortsatt vitner om. Byen gikk fra 1500-tallet sterkt tilbake og kom 1648 til Sverige, som 1803 pantsatte Wismar på 100 år til Mecklenburg-Schwerin og i 1903 gav avkall på sin innløsningsrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg