Wrocław er en by i Polen, på begge sider av Oder. I 2016 hadde byen 637 683 innbyggere. Wrocław er hovedstad i fylket (województwo) Dolnoślaskie. Byen er viktig elvehavn og er kjent som byen med 130 broer. Wrocław som er Polens fjerde største by og den største byen i den vestlige delen av landet, er et viktig trafikknutepunkt.

Byen har en betydelig utviklet industri. Her ligger Polens største mølle, og det produseres biler, busser, jernbanevogner, maskiner, kjemikalier, tre- og tekstilvarer. Mange utenlandske foretak har etablert seg i Wrocław.

Universitet som ble grunnlagt i 1702 som det katolske Leopoldina, opptok i 1811 i seg Frankfurt a.d. Oders universitet, som ble grunnlagt i 1506. I 1945 ble dette et polsk universitet med lærere fra de tidligere universiteter i Lviv og Vilnius. Byen har en rekke andre utdanningsinstitusjoner, museer, teatre og operetteteater. Wrocław som fikk byrett i 1261, ble i 1742 en del av Preusse. Byen feiret sitt 1000-års jubileum år 2000. UNESCO besluttet i 2014 at Wrocław skulle være verdens bokhovedstad (World Book Capital) i 2016. Det er et norsk honorært konsulat i Wrocław.

Mange av de historiske bygningene i byens sentrum, som ble ødelagt under andre verdenskrig, er blitt rekonstruert og byen for øvrig er gjenoppbygd. Ostrów Tumski (Domkirkeøya), som er nå en landfast øy på nordsiden av Oder, er byens eldste del. Her ligger domkirken i gotisk stil fra 10.-12. århundre, gjenoppført i perioden 1946–1951. St. Idzis kirke fra 1230 ble spart under krigen, og er Wrocławs eldste bygning. Helligkorskirken er en kirke med separate deler utsmykket for gresk-katolsk og romerk-katolsk liturgi. På Ostrów Tumski ligger også den botaniske hagen, som ble anlagt i 1811.

Innenfor byens voller på sørsiden av elva har særlig kvartalene omkring markedsplassen og Plac Solny (Saltplassen) mange historiske bygninger. Byens gamle rådhus, som ble bygd i etapper fra 1200-tallet, prydes av et astronomisk ur fra 1580 i gavlen. Omkring markedsplassen ligger også rekker av kjøpmannshus fra 1500-tallet; flere er bevart i original. Den 83 m høye Elisabetkirken i gotisk stil ble ødelagt under krigen og på nytt ved brann i 1975, men er i dag ferdig restaurert.

På vollene ved Oder står det spektakulære Panorama Racławicka, et historiemaleri som danner en sirkel med omkrets 120 m. Maleriet framstiller slaget ved Racławice i 1794, der polske opprørsstyrker under ledelse av frihetshelten Tadeusz Kościuszko beseiret en russisk hær. Bildet ble malt til en utstilling i den tidligere polske byen Lviv i 1894, og er blitt hentet til Wrocław av de mange polakkene som ble forflyttet vestover etter 1945. Ved elven Oder ligger også Nasjonalmuseet, med en særlig fin samling av middelalderkunst. Arkitekturmuseet i et tidligere kloster fra 1500-tallet har en egen avdeling om gjenoppbyggingen av byen etter krigen.

Wrocław var en viktig slavisk by allerede på 800-tallet, og et betydelig handelssentrum i handelen mellom Vest-Europa og Russland. Den polske kong Bolesław 1 gjorde byen til bispesete år 1000, og fra midten av 1000-tallet var den en av Polens viktigste byer og et sterkt støttepunkt mot den tyske ekspansjon. Wrocław ble avsvidd av mongolene i 1241, men ble hurtig gjenreist med hjelp fra tyske kolonister. På 1300-tallet kom Wrocław og en del av Schlesien under Böhmen og fra 1526 under habsburgerne, som i 1742 måtte avstå byen til Preussen. På 1800-tallet hadde byen sterk vekst og hadde 423 000 innbyggere i 1900.

I 1945 erklærte tyskerne byen som Festung Breslau, og under de tre månedene som kampen om Wrocław varte, ble 70 prosent av bebyggelsen totalt jevnet med jorden. Resten av de tyske innbyggerne ble deportert etter 1945, og senere flyttet polakker inn, mange av dem fra de polske østområdene som måtte avstås til Sovjetunionen. En stor del av innflytterne østfra kom fra Lviv i dagens Ukraina.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. april 2012 skrev Hermund Edland

Artikkel Wrocław

Bynavnet Wrocław skrives i ulik skriftstørrelse. I samme artikkel nevnes slaget ved Racławice, også i ulik skriftstørrelse.

23. april 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Hermund,Takk for kommentar. Jeg lurer på om dette kan handle om hvilken nettleser du bruker, for skriftstørrelsen ser lik ut for meg. Men kanskje reagerer noen nettlesere på de diakritiske tegnene?Hvilken nettleser bruker du? Veldig fint for oss å få oversikt over eventuelle feil.Beste hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

23. april 2012 skrev Hermund Edland

Artikkelen er ok på min Ipad. Det må være noe krøll med IE på min XP hvor feilen ble vist.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.