Amadeuskvartetten

Artikkelstart

Amadeuskvartetten, britisk strykekvartett som var aktiv mellom 1947 og 1987, og som var en av de mest berømte strykekvartettene i sin tid.

Faktaboks

Også kjent som
Amadeus Quartet

Medlemmer

Amadeuskvartetten hadde de samme medlemmene gjennom alle de førti årene: Norbert Brainin (1923−2005; 1. fiolin), Siegmund Nissel (1922−2008; 2. fiolin), Peter Schidlof (1922−87; bratsj) og Martin Lovett (f. 1927; cello).

De tre førstnevnte var jødiske østerrikere som måtte flykte fra Wien etter Nazi-Tysklands annektering i 1938, og som møttes i en britisk interneringsleir på Isle of Man. De ble elever av fiolinisten Max Rostal, og hos ham møtte de Lovett, som var fra London.

Norbert Brainin var lærer for blant andre medlemmene av den norske Grieg Trio.

Historikk

Kvartetten gav sin første konsert under navnet Amadeuskvartetten i Wigmore Hall i London 10. januar 1948. Det ble starten på en karriere som et av verdens mest kjente kammerensembler, med en rekke verdensomspennende turnéer og om lag 200 plateinnspillinger.

Amadeuskvartetten ga to bejublede konserter under de første Festspillene i Bergen i 1953.

Amadeuskvartetten ble best kjent for lettflytende tolkninger av Mozart og Schubert, men hadde også Haydn, Beethoven, Brahms og andre store klassikere på repertoaret. De fremførte også musikk fra det 20. århundre, blant annet av Benjamin Britten som skrev sin 3. strykekvartett på oppfordring fra dem.

Til fremførelser av kvintetter hadde de gjerne med seg bratsjisten Cecil Aronowitz (1916–78) og til sekstetter i tillegg cellisten William Pleeth (1916–99).

Amadeuskvartetten ble oppløst etter Schidlofs død i 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg