John F. Kennedy Center for the Performing Arts

The Kennedy Center i Washington, D.C. er USAs nasjonale kultursenter.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

John F. Kennedy Center for the Performing Arts er et stort kultursenter i USAs hovedstad Washington D.C., tatt i bruk i 1971. Senteret er USAs nasjonale kultursenter. Det rommer flere store kulturinstitusjoner og er samtidig et minnesmerke over president John F. Kennedy. Senteret kalles i dagligtale bare Kennedy Center.

Faktaboks

Etymologi

engelsk, ’John F. Kennedy-senteret for utøvende kunst’

Også kjent som

The Kennedy Center

Senteret rommer musikk, teater, dans og et mangfold av tilbud for barn og ungdom. Det fungerer som et senter for både klassisk musikk, opera, jazz, folkemusikk og popmusikk. Hvert år avvikles om lag 3500 konserter, forestillinger, utstillinger og andre evenementer for et samlet publikum på nærmere 2 millioner.

The Kennedy Center Honors er en årlig galla hvor fem personer tildeles en ærespris for lang tjeneste innenfor amerikansk kulturliv. Senteret har siden 1998 også utdelt en pris for komikere, Mark Twain-prisen.

Bygningen

The Kennedy Center, fotografert fra luften i 2006.
The Kennedy Center
Av .
Lisens: CC BY 2.0

John F. Kennedy Center for the Performing Arts er en stor rektangulær bygning ved bredden av Potomac-elven, sentralt i Washington D.C. Senteret er nabo med bolig- og butikkomplekset Watergate. Bygningen er tegnet av den amerikanske arkitekten Edward Durell Stone i en modernistisk og rasjonalistisk stil.

Senteret har tre store saler: Concert Hall, Opera House og Eisenhower Theater. Concert Hall har 2442 sitteplasser og er hjem for National Symphony Orchestra, forkortet NS0, som er USAs nasjonale symfoniorkester. Orkesteret er opprinnelig etablert i 1930.

Opera House er hjem for Washington National Opera, forkortet WN0, med om lag 2300 sitteplasser. Operaen ble opprinnelig etablert i 1957. Eisenhower Theater med 1163 sitteplasser er oppkalt etter president Dwight D. Eisenhower, og brukes til teaterstykker, musikaler og mindre operaforestillinger.

Senteret ligger under innflyvningen til Ronald Reagan-flyplassen, og salene er derfor lydisolert med dobbelte vegger. De er bundet sammen av en stor foajé (Grand Foyer), som med sin lengde på 195 meter og med 19 meters høyde under taket, er verdens største oppholdsrom.

Senteret har etter hvert fått en rekke mindre lokaler, som Terrace Theater (1978), Theater Lab (1987), Terrace Gallery (2003) og Family Theater (2005).

I foajéen er en stor byste av John F. Kennedy laget av kunstneren Robert Berks. Senteret er ellers utsmykket med et stort antall kunstverker og forskjellig kunsthåndverk, hvorav mye er gitt som gave fra mange nasjoner. Den norske stat bidro med elleve store lysekroner fra Hadeland Glassverk som henger i Concert Hall.

De fleste av salene og fasilitetene er med tiden renovert og ombygget, med viktige gjenåpninger i blant annet 1997 og 2004. Et nytt bygg til utdannelsesformål, kalt Reach og tegnet av arkitekten Steven Holl, er oppført ved siden av hovedbygningen. Dette åpnet med en festival over 16 dager i september 2019, og rommer teaterscener, prøverom og auditorier.

Tilblivelse

Idéen om et nasjonal kultursenter ble fremmet av nasjonens førstedame Eleanor Roosevelt allerede i 1933. Kongressen gjorde et intensjonsvedtak i 1938, som ikke ble fulgt opp.

Idéen ble relansert i Kongressen i 1950, og vedtak om bygging ble fattet i 1958 og underskrevet av president Eisenhower. Dette var første gang den amerikanske stat var pådriver i et bygg for utøvende kunst. Finansieringen var imidlertid en blanding av offentlig og privat, og dette tok tid. I 1964 tok president Lyndon B. Johnson det første spadestikk. Prosjektet hadde da fått navn etter president John F. Kennedy, som var drept i et attentat året før.

Prosjektets første direktør ble operasangeren George London 1968–1972. Senteret ble offisielt innviet 8. september 1971 med urfremførelsen i operahuset av Mass av Leonard Bernstein, dirigert av Maurice Peress og med koreografi av Alvin Ailey.

Konsertsalen ble offisielt innviet 9. september med en konsert ledet av dirigenten Antal Doráti. Eisenhower-teateret ble innviet 18. oktober 1971 med en forestilling av Et dukkehjem av Henrik Ibsen med Claire Bloom som Nora.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg