Faktaboks

Camilla Wicks
Camilla Dolores Wicks
Født
9. august 1928, Long Beach, California, USA
Død
25. november 2020, Weston, Florida, USA
Virke
Norskamerikansk fiolinist
Familie

Foreldre: Fiolinist og fiolinpedagog Ingwald Wicks (Hauger) (1892–1967) og Ruby Lanora Dawson (1889–1986).

Gift i USA med forretningsmann Mr. Thomas, ekteskapet oppløst.

Camilla og Ingwald Wicks
Camilla og Ingwald Wicks
Av .

Camilla Wicks var en amerikansk fiolinist.

Hun var elev av blant andre faren, den norskfødte fiolinpedagogen Ingwald Wicks, opprinnelig Ingvald Varhaugvik fra Aukra.

Hun debuterte i New York i 1942. Etter andre verdenskrig gav hun konserter i USA og Europa. Hun spilte ikke minst Jean Sibelius' fiolinkonsert og ble deretter invitert av Sibelius til hans hjem i Järvenpää nord for Helsingfors. Hennes framførelse av Ludwig van Beethovens fiolinkonsert med Bruno Walter og New York-filharmonien i New York i 1953 ble legendarisk.

Wicks opptrådte for første gang i Norge i 1947 og foretok flere plateinnspillinger, ikke minst av norsk musikk. Hun var professor i fiolin ved Norges musikkhøgskole fra 1974 til 1976, senere også i San Francisco, ved University of Michigan, i Houston, Texas, og ved Eastman School of Music i Rochester.

Blant hennes norske studenter kan Stephan Barratt-Due jr., Eivind Aadland, Henning Kraggerud og Kolbjørn Holthe nevnes.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Hilde Holbæk-Hanssen

Beklager at jeg skrev 26. november. Min kilde er Ole Bøhn som var en nær venn av Camilla Wicks, men jeg glemte i farten at han befant seg i Sydney, Australia da han natt til idag skrev "i morges" . Jeg finner fortsatt ingen offisielle kilder, men Norman Lebrecht skriver i dag på Slipped Disc at hun døde "i går", altså 25. - Noe jeg derimot har funnet i min jakt er at hun, iflg. nettsiden camillawicks.net er født i Long Beach, California og ikke i New York som står i SNLs faktaboks.

skrev Claudia Bätcke

Hei!

Takk for tilbakemelding. Mtp. fødselssted hadde jeg stolt på at NBL-forfatterne hadde gjort en grundigere jobb enn wikipedia-forfatteren - de allerfleste musikerne er også oppført i Grove og MGG, men siden ingen av dem har artikkel om Camilla Wicks, er det begrenset med godt kildemateriale. Ser at nettstedet er svært grundig med tanke på det biografiske, så jeg endrer fødselsstedet til Long Beach.

Skriver også inn 25.11. som dødsdato enn så lenge.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg