Kolbjørn Holthe

.

Artikkelstart

Kolbjørn Holthe er en av de fremste og mest allsidige og aktive norske fiolinistene i dag. Han er ettertraktet både som solist og kammermusiker, og er en avholdt lærer. Han ble tilsatt som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole i 2001, og er første konsertmester i Kringkastingsorkestret fra 2014.

Holthe studerte ved Norges musikkhøgskole fra 1991 til 1997, med et avbrudd på to år for studier hos Camilla Wicks ved Louisiana State University i USA. Han debuterte i Oslo i 1999, en debut som ble belønnet med Musikkens Venners Landsforbunds debutantpris.

Holthe har hatt en svært aktiv karriere som orkestermusiker. Han var første konsertmester i Den Norske Operas orkester fra 1997 til 2004, medlem av Chamber Orchestra of Europe fra 1997 til 2009, hvor han spilte under dirigenter som Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt og Bernard Haitink. Han har vært gjestende første konsertmester i Oslo-Filharmonien, fast ansatt i 2013 som førstefiolinist, Bergen Filharmoniske Orkester, Kungliga Hovkapellet, Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikarna i Stockholm og Det Norske Kammerorkester.

Han var kunstnerisk leder for Tromsø Kammerorkester fra 2006 til 2012, en periode han også arbeidet med å etablere seg som dirigent.

Holthe har vært solist med samtlige profesjonelle norske symfoniorkestre, i tillegg til Det Norske Kammerorkester, Forsvarets stabsmusikkorps og Det Norske Blåseensemble. Han har også vært solist med Symphony Nova Scotia, Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra i Canada og London Philharmonic Orchestra.

Innspillinger

Kolbjørn Holthe har flere CD-innspillinger både som solist, kammermusiker og orkesterleder. Blant disse kan nevnes:

  • «The Art of Transcendence», fiolinsonater av Richard Strauss og George Enescu, sammen med Tor Espen Aspaas, klaver. 2L, 2006.
  • «Perspectives (69°42', North / 19°00' East)», dirigent, spillende leder og kvartettprimarius. Simax, 2012.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg