Leuven

Leuven, by i Belgia, 25 km øst for Brussel; 100 300 innbyggere, med forsteder 500 000 innbyggere (2017). Næringsmiddel-, maskin- og elektroindustri, bryggerier.

Faktaboks

uttale:
lˈø:vən
også kjent som:
fr. Louvain
ty. Löwen

Fritt katolsk universitet, Katholieke Universiteit Leuven, Nederlandenes eldste universitet, med internasjonalt ry.

Leuven er anlagt stjerneformet omkring Groote Markt med det rikt utsmykkede rådhuset og St. Peterskirken, begge fra 1400-tallet. Universitetets eldste del er Tøyhallen fra 1317. Den store begingården (Groot Begijnhof).

Historikk

Byen omtales allerede 892. Grevene av Leuven kalte seg fra 1190 hertuger av Brabant. Da det begynte å gå tilbake med byens betydning som handels- og veverby, tok hertug Jan 4 av Brabant initiativet til grunnleggelsen av universitetet, som gjorde byen til et av Vest-Europas ledende kultursentre.

Universitetsbiblioteket, som befant seg i universitetets eldste bygning, ble satt fyr på av tyskerne i 1914 som et mottrekk til den motstand byens borgere viste under den tyske erobring av byen. 300 000 bind og mange håndskrifter gikk tapt. I 1920-årene ble en ny bibliotekbygning reist på et annet sted i byen. I 1940 ble denne bygning skadet under bombardementet av byen, og 900 000 bind gikk tapt. I årene etter den annen verdenskrig ble det dannet to fullstendige avdelinger, en fransk og en nederlandsk.

I 1968 kom det til store studenturoligheter i byen, idet flamske studenter protesterte mot den franske avdelingen som brøt språkloven av 1963 som påbød at all statsstøttet undervisning i Flandern skulle være nederlandsk. Opptøyene førte til den belgiske regjeringens fall, og en ny regjering bestemte at den franske universitetsavdeling skulle flyttes til et vallonsk område, Ottignies, hvor det i 1970-årene ble bygd en helt ny by, Louvain-la-Neuve. Opptøyene ble innledningen til den etterfølgende føderaliseringsprosess i Belgia.

Det flamske Leuven-universitet er i dag Belgias største universitet. Berømte personligheter ved universitetet gjennom tidene er bl.a. Erasmus av Rotterdam og Justus Lisius. Nordmannen Nicolai Møller (1777–1862) var her professor i filosofi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg