Faktaboks

Maximilian 1.
Født
22. mars 1459, Wiener Neustadt, Østerrike
Død
12. januar 1519, Wels, Østerrike
Maximilian – keiser i rustning

Maximilian – keiser i rustning

Av .

Maximilian 1. var keiser av Det tysk-romerske riket (1493–1519), tysk konge (1486–1519) og erkehertug av Østerrike. Han var sønn av keiser Fredrik 3. og gift med Maria av Burgund.

Etter hustruen Marias død i 1482 fikk Maximilian, ved freden i Arras med Ludvig 11. av Frankrike, beholde de burgundiske områdene som lå innenfor det tyske riket, samt Artois og Vest-Flandern. I 1486 ble han valgt til tysk konge, og han ble kronet til keiser i Trient i 1508 etter godkjenning fra paven.

Maximilian forsøkte å styrke huset Habsburgs makt gjennom ekteskapspolitikken. Hans sønn Filip, gift med Ferdinand den katolskes datter Johanna, ble konge i Castilla i 1506, og etter Maximilians død ble sønnesønnen Karl 5. valgt til keiser. Datteren Margrete var først gift med den spanske tronfølgeren og deretter med hertugen av Savoia, men endte som enke og stattholder i de burgundiske Nederlandene.

Maximilian forsøkte å styrke sentralmakten ved en riksreform, men måtte isteden se at vasallene gjennom riksstendene fikk større innflytelse. Han opprettet en stående hær og åpnet for nye, betydningsfulle endringer i krigføringens organisering, blant annet med landsknekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg