Faktaboks

Azarbaijan
Uttale
azarbˈaijan

Azarbaijan er et landskap i det nordvestlige Iran, som siden 1928 har vært delt i to provinser:

  • Vest-Azarbaijan (Azarbaijan-e Gharbi): 37 463 kvadratkilometer
  • Øst-Azarbaijan (Azarbaijan-e Sharqi): 45 481 kvadratkilometer

Største by er Tabriz, som er hovedstad i Øst-Azarbaijan. Hovedstad i Vest-Azarbaijan er Orumiyeh. Innbyggerne er hovedsakelig tyrkisktalende azarbaijanere, i vest bor det også kurdere og armenere. Regionen er blant de tettest befolkede i Iran.

Området er et platålandskap, 1200–1800 moh., som er omgitt av høye, snøkledde, til dels vulkanske randfjell, især i øst (Sabalan 4811 moh.) og i nord. Landskapet er gjennomskåret av dype, fruktbare daler hvor det blant annet dyrkes bygg, hvete, ris, tobakk, poteter, sukkerbeter, valnøtter, mandler og frukt. Steppene i høylandet utnyttes som beite for store flokker av sauer og geiter. Det foregår noe salt- og kullgruvedrift og brytning av kobber, bly og sink. Industrien omfatter blant annet produksjon av tekstiler, maskiner, sement og sukker.

Historie

Azarbaijan var i oldtiden en del av Media. Senere ble området kalt Atropatene etter en av Aleksander den stores satraper, som landet tilfalt etter rikets deling. På 600-tallet ble området erobret av de muslimske araberne. Som persisk grenseprovins har den vært ettertraktet av både Det osmanske riket og Russland. Etter den britisk-russiske avtalen i 1907 var Azarbaijan russisk interessesfære, til tider besatt av russiske tropper. Under første verdenskrig var det kamper mellom osmanske og russiske tropper her. Under andre verdenskrig, i august 1941, ble Azarbaijan igjen besatt av russerne og i desember 1945 dannet et russiskstøttet parti en autonom regjering for Azarbaijan med hovedstad i Tabriz. I den vestlige delen av Azarbaijan støttet russerne dannelsen av den kortlivede Kurdiske republikk med sete i Mahabad. Iranske styrker ble nektet adgang av sovjetrusserne, og saken tilspisset seg til en internasjonal krise. Denne ble senere løst ved forhandlinger, og russerne trakk seg ut av området, som i desember 1946 ble besatt av iranske tropper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg