Tabriz

Inngangen til Den blå moské, som ligger sentralt i Tabriz. Moskeen har vært utsatt for flere jordskjelv noe som preger dens utseende.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tabriz er en by i nordlige Iran, hovedstad i provinsen Øst-Azarbaijan, med 1,7 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Den ligger 1360 meter over havet øst for Urmiasjøen, har et svært variert klima og har vært hovedstad under ulike herskerdynastier i Persia.

Faktaboks

Uttale
tˈabriz

Næringsliv

Tabriz er et viktig industrisenter og samferdselsknutepunkt i det nordlige Iran. Noen av landets største industrikomplekser for maskin- og sementproduksjon ligger her. Byen er også kjent for å være et hovedsenter for fremstilling av tradisjonelt håndverk, spesielt innen produksjon av tepper, bomulls-, ull- og lærvarer. Byen har eget universitet fra 1946.

Historie

Tabriz dateres tilbake til Sasanideriket på 200-tallet, men byen ble ødelagt av et jordskjelv og gjenoppbygget av det muslimske kalifatet på 700-tallet. Fra slutten av 1300-tallet til tidlig 1400-tallet hadde den sin storhetstid som hovedstad i den sørvestlige delen av Mongolriket, Ilkhanatet. Tabriz var også hovedstad under dynastiet til den tyrkiske stammen Kara Koyunlu (1375–1468) og i de første årene av Safavide-dynastiet (1501–1736). Byens strategiske beliggenhet for transportlinjer i regionen har bidratt til at den er blitt hærtatt under konflikter også i nyere tid, blant annet okkuperte sovjetiske styrker Tabriz under både første og andre verdenskrig.

Byen er svært utsatt for jordskjelv og deler av den har måttet bli gjenoppbygget flere ganger. Dette har ført til at få eldgamle bygninger er bevart. Den blå moskeen, som ble bygget i 1450, er ett av få historiske monumenter som fortsatt eksisterer i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg