Augustin-Jean Fresnel

Faktaboks

Augustin-Jean Fresnel
Uttale
frɛnˈɛl
Født
10. mai 1788, Broglie, Frankrike
Død
14. juli 1827, Ville-d'Avray, Frankrike
Augustin-Jean Fresnel
Av .
Lisens: public domain

Artikkelstart

Augustin-Jean Fresnel var en fransk fysiker som levde tidlig på 1800-tallet. Han gjorde viktige oppdagelser om lys som styrket oppfatningen om at lys er en form for bølger. Han fant også opp et linsesystem som førte til en betydelig forbedring av effektiviteten til fyrtårn.

Biografi

Fresnel ble født 10. mai 1788 i Normandie i Frankrike. Han begynte i 1804 sin utdannelse ved École Polytechnique der har fullførte to års skole i 1806 og fortsatte utdannelsen ved École des Ponts et Chaussées hvor han fullførte sin ingeniørutdanning i 1809. Han ble så ansatt ved Corps des Ponts et Chaussées der han var ansatt til 1927.

Fresnel var dypt religiøs og betraktet sitt intellektuelle talent som en gave fra Gud som han skulle forvalte til beste for samfunnet. Han avsto fra andre fornøyelser enn de hans forskningsarbeid ga ham, og betraktet utforskningen av naturen som en del av studiet av Guds skaperkraft og godhet.

Han ble sendt ut og virket som veiingeniør forskjellige steder i Frankrike frem til 1815. Ved Napoleons tilbakekomst fra Elba var han med i hæren som prøvde å hindre keiseren fra å rykke inn i Paris, og etter Napoleons seier fikk han hundre dagers husarrest som han etter hvert fikk lov til å sone i sin mors bolig.

Her kastet han seg for alvor over studiet av optikk, og fra han slapp ut etter «de hundre dager» til 1824. da han var svekket av tuberkulose, utførte han både optiske eksperimenter og presenterte grunnleggende teoretiske arbeider over lysets bølgenatur.

I et brev til Thomas Young fra 1924 skrev Fresnel blant annet at ingen komplimenter han fikk gav ham like mye glede som en teoretisk oppdagelse eller bekreftelsen av en beregning ved eksperiment.

Han ble valgt inn i det franske vitenskapsakademi i 1824 og i Royal Society of London i 1925. Den 6. juli 1827 ankom Françoise Arago Fresnels sykeleie og overrakte han Rumfordmedaljen for 1824 som Royal Society of London hadde tildelt ham. Fresnel døde av tuberkulose åtte dager senere, den 14. juli 1827 bare 39 år gammel.

Fresnels optiske forskning

Fresnels speilforsøk går ut på at to lysstråler fra samme lyskilde blir reflektert fra hvert sitt speil, og at speilene danner en slik vinkel med hverandre at strålene etter refleksjonen treffer sammen på en skjerm og frembringer et interferensbilde.

De første 20 årene av 1800-tallet foregikk det en intens diskusjon blant fysikere i Frankrike om lysets natur: partikler slik Newton hevdet, eller bølger slik Huygens hevdet. I 1917 utlyste det franske vitenskapsakademi en prisoppgave om diffraksjon av lys. Året etter ble det annonsert at Fresnel hadde gått seirende ut av konkurransen. I prisoppgaven beskrev han flere diffraksjonsfenomener med utgangspunkt i bølgeteorien for lys.

De to neste årene arbeidet Fresnel både med å utvikle et linsesystem for fyrtårn og med fenomenet delvis lysbrytning, det vil si at når lys treffer en grenseflate mellom to medier vil en del av lyset bevege seg gjennom grenseflaten og brytes mens en annen del av lyset reflekteres slik at den reflekterte lysstrålen har en retning gitt ved Snells lov.

Omkring 1820 arbeidet Fresnel med lysets polarisasjon, og i 1921 publiserte han en artikkel der han forklarte lysets polarisasjon ut fra teorien om at lyset forplanter seg som en transversell bølgebevegelse, det vil si at svingningene står vinkelrett på lysets forplantningsretning.

Grunnlaget for Fresnels optiske arbeider var Huygens'prinsipp, som han brakte i en eksakt matematisk form basert på bølgeteorien for lys. Fresnel kunne blant annet forklare lysstrålers bøyning i linser, lysbrytning ved grenseflaten mellom to medier med forskjellig brytningsindeks og hvordan lys blir polarisert (se krystalloptikk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Foreslår en link til "fyr", der Fresnels revolusjonerende linse er nærmere beskrevet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg