Augustin-Jean Fresnel

Faktaboks

Augustin-Jean Fresnel
uttale:
frɛnˈɛl
født:
1788
død:
1827

Augustin Jean Fresnel. Stikk (crayon-manér), 1820.

.
Lisens: fri

Augustin-Jean Fresnel var en fransk fysiker som gjorde viktige oppdagelser om lys.

Fresnel var utdannet ved École Polytechnique og École des Ponts et Chaussées, og han virket som veiingeniør til 1815. Ved Napoleons tilbakekomst fra Elba var han med i hæren som prøvde å hindre keiseren fra å rykke inn i Paris, og etter Napoleons seier ble han satt i fengsel.

Her kastet han seg for alvor over studiet av optikk, og fra han slapp ut ved restaurasjonen etter «de hundre dager», til 1824 da han var svekket av tuberkulose, utførte han en lang rekke grunnleggende teoretiske arbeider over lysets bølgenatur. Ukjent med Thomas Youngs tidligere eksperimenter påviste han interferensfenomener, og det er på grunn av Fresnel at lysets bølgeteori så avgjørende avløste Newtons emisjonsteori.

Fresnels speilforsøk

Fresnels speilforsøk går ut på at to lysstråler fra samme lyskilde blir reflektert fra hvert sitt speil, og at speilene danner en slik vinkel med hverandre at strålene etter refleksjonen treffer sammen på en skjerm og frembringer et klart interferensbilde.

Grunnlaget for Fresnels teori er Huygens'prinsipp, som han brakte i en eksakt form overensstemmende med bølgeteorien. Fresnel kunne forklare lysets bøyning, dobbeltbrytningen, krystallplaters farger i polarisert lys (se krystalloptikk). Han oppfant også et sammensatt linsesystem for fyr.

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Foreslår en link til "fyr", der Fresnels revolusjonerende linse er nærmere beskrevet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg