Det fenomen at et legeme i bevegelse eller en bølge kastes tilbake når det støter mot en grenseflate. Støter en fullstendig elastisk kule mot en fullstendig elastisk, plan vegg, skjer refleksjon etter refleksjonsloven; innfallsvinkelen er lik refleksjonsvinkelen, dvs. bevegelsesretningen før og etter refleksjonen danner like store vinkler med en linje vinkelrett på den reflekterende flate, innfallsloddet, og alle tre ligger i ett plan. Skjer støtet med friksjon, modifiseres loven, og enda mer dersom kulen roterer (tennis, biljard, fotball). C. Huygens beviste at refleksjonsloven også gjelder for bølger, idet retningen for den innfallende bølge og den reflekterte bølge danner like store vinkler med innfallsloddet.

Refleksjon opptrer alltid ved bølgebevegelser når bølgen treffer grenseflaten mellom to medier hvor den beveger seg med forskjellige hastigheter. Fenomenet er årsak til ekko ved lyd og speiling ved lys.

Er grenseflaten matt, reflekteres strålene i forskjellige retninger, diffus refleksjon eller spredning. For at et legeme skal kunne reflektere bølger, må dets dimensjoner være større enn en bølgelengde, i motsatt fall taler man om bøyning.

Refleksjon av lys fra en polert flate kan man fjerne nesten fullstendig ved å gi flaten et tynt overtrekk av et gjennomsiktig stoff med brytningsindeks som ligger omtrent midt mellom brytningsindeks i de to stoffer som møtes. Se antireflekshinne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.