samenes nasjonalsang

Samenes nasjonalsang Sámi soga lávlla sto på første side i Sagai Muittalægje 1. april 1906.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Samenes nasjonalsang er Sámi soga lávlla, også kjent under sitt norskspråklige navn «Samefolkets sang».

Faktaboks

Også kjent som

Samefolkets sang

Sangteksten er opprinnelig et dikt skrevet av Isak Saba (1875–1921) som ble publisert første gang i avisen Sagai Muittalægje i 1906. Isak Saba var en av de tidligste samepolitiske aktivister, og ble som første same valgt inn på Stortinget i perioden 1906–1909.

I 1986 ble det vedtatt på Samekonferansen i Åre i Sverige at Sámi soga lávlla skulle være tekst til en felles nasjonalsang for samefolket. I 1992 vedtok Samekonferansen i Helsinki at de offisielle tonene til Samefolkets sang skulle være en melodi komponert til diktet av Arne Sørli i 1961. Sangen kan også synges til en tradisjonell joikemelodi fra Varanger i Øst-Finnmark.

Samefolkets sang brukes i dag som nasjonalsang av samer i alle land, og synges blant annet i forbindelse med feiring av Samenes nasjonaldag. Den synges som regel på originalspråket nordsamisk, men har også blitt oversatt til mange andre språk. Oversettelser har blir gjort til blant annet sørsamisk, lulesamisk, inarisamisk, skoltesamisk, kildinsamisk, russisk, finsk, svensk og norsk.

Sangen er også anvendt i kirkelig sammenheng, da den har blitt satt inn i Norsk salmebok i 2013 på nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk og norsk (salme nummer 758).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg