Kommunevåpen

. Begrenset gjenbruk

Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Skånland, kommune i Troms fylke, sørøst for Harstad, grenser for øvrig mot Ibestad i nord, Gratangen i øst, Nordland i sør og sørvest (Evenes og Tjeldsund). Kommunen fikk sine grenser 1964 da områdene på Rolla ble overført til Ibestad og Astafjord ble tillagt.

Berggrunnen består av glimmerskifer og kalkstein, bergarter som forvitrer lett og gir godt jordsmonn. Kommunen er berglendt i indre strøk med fjell opptil 1306 moh. (Skittendalstinden). En tredel av kommunens areal er skogkledt, det meste av dette er produktiv skog.

Tettstedet og administrasjonssenteret Evenskjer (601 innb. 2005) ligger på østsiden av Tjeldsundet lengst vest i kommunen. Tettsteder ellers er Grov (287 innb.), sentrum i den tidligere Astafjord kommune, ved Grovfjorden i nordøst, og Tovik (200 innb.) ved Astafjorden i nord. Med unntak av 1970- og 1980-årene har folketallet gått ned siden 1950, i 1996–2006 med 10,5 % mot en vekst på 1,6 % i fylket som helhet.

Forekomsten av jord- og skogressurser gjør landbruk til en betydelig næring i kommunen, med husdyrhold som den viktigste driftsformen; litt potet- og grønnsakdyrking. Noe skogsdrift. Fiske spiller en mindre rolle i Skånland enn i Sør-Troms ellers. Industrien er beskjeden; viktigste bransjer er verkstedindustri, bl.a. bygging og reparasjon av fiskebåter i Grov. For øvrig er det sementvarefabrikk og næringsmiddelindustri; fiskeoppdrett. Omkring 40 % av arbeidstakerne har arbeid utenfor kommunen, 15 % i Harstad og 7 % i Evenes.

Kommunen har gjennom utbygging av samferdselen fått en stadig mer sentral beliggenhet. E 10, som går gjennom vestre del av kommunen, forbinder Skånland med E 6 i Bjerkvik, og via Tjeldsundbrua med Rv. 83 og Harstad. Langs kysten i nord går Rv. 825 til E 6 ved Gratangsbotn. Midtveis mellom Harstad og Narvik ligger Evenes lufthavn, like sør for kommunegrensen mellom Skånland og Evenes.

Skånland hører til Troms politidistrikt, Trondenes tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Sør-Troms regionråd sammen med Gratangen, Harstad, Ibestad, Kvæfjord, Lavangen og Salangen.

Skånland kommune tilsvarer de tre soknene Astafjord, Skånland og Tovik i Trondenes prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Skånland til Senjen og Tromsø fogderi i Tromsø amt.

For statistiske formål er Skånland kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 14 grunnkretser:

  • Skånland: Boltås, Breistrand, Trøssemark, Kjønna, Skånland/Bø/Elvenes, Kvitnes/Lilleskånland
  • Astafjord: Sandstrand/Tennevik, Tovik/Sandmark, Rensa, Djupvik, Holtet/Miklevoll, Laberg, Saltvann, Grov/Stræte

Kommunevåpenet (godkjent 1988) har en svart navar mot en gull bakgrunn; illustrerer båtbygging.

Navnet. Første ledd kan være norrønt skán, ‘skorpe’, her brukt om hardt, skarpt jordsmonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.