nitroglyserin (sprengstoff)

Artikkelstart

Nitroglyserin er et trivialnavn på glyseryltrinitrat, et av de sterkeste sprengstoffer som er kjent.

Faktaboks

Uttale
nitroglyserˈin
Også kjent som

nitroglyserol

Ved temperaturer over smeltepunktet på 13,2 °C er det en klar, oljeaktig væske, som lett eksploderer ved slag eller friksjon, samtidig som det er like lett å detonere som initialsprengstoff.

Kjemiske egenskaper

Systematisk navn er: 1,2,3-propantriol trinitrat. Kjemisk formel er C3H5(O × NO2)3. Stoffet er salpetersyreesteren av glyserol. Densitet 1,60 kg/dm3, og detonasjonshastigheten opptil 7,7 kilometer per sekund. Nitroglyserin er praktisk talt uløselig i vann.

Fremstilling

Fremstilling skjer ved reaksjon mellom glyserol og en blanding av salpetersyre og svovelsyre under god røring og kjøling. Etter denne nitrering skilles nitroglyserinet fra restsyren og vaskes med nøytralt eller alkalisk vann til alle spor av syre er fjernet. Til å begynne med ble stoffet fremstilt satsvis, nå også ved en kontinuerlig prosess. På alle fremstillingstrinn blir da sprengstoffmengden vesentlig lavere. I Norge fremstilles nitroglyserin bare av Dyno Nobel ASA.

Anvendelse

Nitroglyserin ble opprinnelig brukt i sin rene form som såkalt sprengolje. Nå er det ikke tillatt å transportere ren nitroglyserin, bare i form av løsning eller emulsjon. Nitroglyserin utgjør en viktig komponent i dynamitt og inngår i den røyksvake kruttypen ballistitt.

Legemiddel

Nitroglyserin kan også brukes som legemiddel.

Fysiologisk virkning

Som væske absorberes nitroglyserin lett av huden, og som damp gjennom lungene. Nitroglyserin brukes i kontrollerte mengder som hjertemedisin, men kan i større doser føre til nedsatt blodtrykk, kvalme og hodepine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg