Albert Cossery

Faktaboks

Albert Cossery
Født
3. november 1913, Kairo, Egypt
Død
22. juni 2008, Paris, Frankrike

Albert Cossery, egyptisk-fransk forfatter. Han er født i Kairo, og i mellomkrigstiden hørte han til det surrealistiske miljøet i byen. I 1945 flyktet han til Frankrike av politiske grunner, og ble boende utenfor Paris til sin død. Bøkene hans foregår likevel enten i Egypt eller i et oppdiktet land i Midtøsten som har mange trekk til felles med Egypt. Fordi Cosserys bøker er preget av elegant ironi og av sarkasme særlig rettet mot autoritære regimer i Midtøsten, fikk han tilnavnet «Nilens Voltaire».

Cossery mente at overdreven aktivitet og travelhet er blitt et hovedproblem både ved den moderne europeiske levemåten og ved livsformene i de land som ønsker å ta etter Europa. Denne holdningen førte til at han selv valgte å arbeide sakte, og i løpet av sitt lange forfatterliv fullførte han bare et lite antall bøker. Men like meget preget det tematikken i romanene og novellene hans, som skildrer marginale personer, folk som har valgt å bryte med kravet til effektivitet og med de ulike forventninger samfunnet stiller til dem. Man har derfor sagt at bøkene hans er en hyllest til Orientens mer avslappede holdning til livet.

Cossery debuterte i 1931 med en diktsamling, men gjennombruddet kom i 1941 med novellesamlingen Les Hommes oubliés de Dieu («Menneskene som er glemt av Gud»). Hans første roman var La Maison de la mort certaine (1944, «Huset for en sikker død»). Blant hans senere romaner kan nevnes Les Fainéants dans la vallée fertile, 1948, «Dagdriverne i den fruktbare dalen», som han senere også omarbeidet til et teaterstykke (2004), Mendiants et orgueilleux, 1955 («Tiggere og hovmodige»), La violence et la dérision (1964, «Voldsomhet og spott») og Les Couleurs de l'infamie (1999, «Vanærens farger»). Cosserys samlede verker kom ut i to bind i 2005. Bøkene hans er også blitt oversatt til en rekke språk, blant annet til engelsk og svensk. Flere av dem er filmatisert. Han fikk en rekke litterære utmerkelser, blant annet ble han ridder av den franske Æreslegionen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg