ATTAC, Action pour la Taxation des Transactions pour l’Aide aux Citoyens (norsk: Forening for demokratisk regulering av finansmarkedene og folkelig mobilisering) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som arbeider for større regulering av økonomien og avskaffelse av skatteparadiser. Organisasjonen ble grunnlagt i Frankrike i 1998 og har hovedkontor i Montreuil i samme land.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for Action pour la Taxation des Transactions pour l'Aide aux Citoyens

Organisasjon

ATTAC består av et internasjonalt nettverk av mer enn 40 nasjonale ATTAC-organisasjoner rundt om i verden. De nasjonale ATTAC-organisasjonene styres selvstendig, men samarbeider med det internasjonale ATTAC-kontoret i å utvikle nye kampanjer og arbeide for de samme overordnede målsettingene.

Formål

ATTAC arbeider for å forhindre utviklingen av skatteparadiser og spre større bevissthet om de negative sidene ved liberalisert handel. Organisasjonen har sju overordnede målsettinger:

Bakgrunn

Organisasjonen ble grunnlagt av tilhengerne av den såkalte Tobin-skatten, etter den amerikanske sosialøkonomen James Tobin. Tobin ville skattelegge valutatransaksjoner, slik at 0,1 til én prosent av beløpet fra en transaksjon alltid skulle gå til staten hver gang en valutatransaksjon krysset en nasjonal grense. Tilhengerne av Tobin-skatten var også motstandere av å liberalisere økonomien, og tilhengere av en mer statsstyrt økonomi.

Aktivitet

ATTAC deltok i demonstrasjonen mot WTO-forhandlingene i Seattle i 1999, hvor de blant annet demonstrerte mot WTOs promotering av liberalisert handel. Demonstrantene løftet blant annet frem urettferdige bytteforhold mellom rike og fattige land, miljøødeleggelser fra internasjonale selskaper, brudd på arbeideres rettigheter og menneskerettigheter. Etter at demonstrantene ble skutt på med plastkuler og angrepet med tåregass av politiet, bestemte WTO seg for å avbryte møtet og utsette forhandlingene.

ATTAC var blant organisasjonene som arrangerte det første Verdens sosiale forum-møtet i Porto Alegre i Brasil i 2001. ATTAC har også deltatt ved en rekke demonstrasjoner mot G7 og G20-landene og mot krigen i Irak. ATTAC deltok i tillegg i demonstrasjoner foran FNs klimatoppmøte i København i 2009 hvor de krevde større tiltak for å løse verdens klimautfordringer.

ATTAC Norge

ATTAC Norge er den nasjonale ATTAC-organisasjonen i Norge og har hovedkontor i Oslo. Organisasjonen er en plattform for diskusjon og kunnskapsspredning omkring temaene globalisering, demokrati, menneskerettigheter og miljø, og arbeider med kampanjer, deltar i offentlige debatter og arrangerer jevnlige møter og demonstrasjoner.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Clinell, B.: Attac: grasrotas opprør mot markedet, 2001, isbn 82-530-2318-9
  • Jørgensen, S.I.: ATTAC og globaliseringen, 2001, isbn 82-03-22686-8,

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg