Faktaboks

James Tobin
Uttale
tˈoubin
Født
15. mars 1918, Champaign, Illinois, USA
Død
11. mars 2002, New Haven, Connecticut, USA
James Tobin
James Tobin
Av /Council of Economic Advisers 𝒲.

James Tobin var en amerikansk samfunnsøkonom, som var professor ved Yale-universitetet fra 1955. Tobin fikk Nobels minnepris i økonomi i 1981 for sine analyser av finansielle markeder.

Tobin-skatt

I ettertid har James Tobin blitt særlig kjent for sitt forslag fra 1978 om en skatt på finansielle transaksjoner over landegrensene, populært kalt Tobin-skatt. Den ble i 1990-årene lansert av mange som et mottrekk mot globaliseringen av økonomien, og ga blant annet inspirasjon til opprettelse den antikapitalistiske organisasjonen ATTAC. Avgiften, som tenkes å kunne ligge på 0,1 til én prosent, skal taes ut hver gang en transaksjon krysser en nasjonal grense. Tilhengerne mener at Tobin-skatten vil kunne stabilisere verdens valutamarkeder og øke regjeringenes økonomisk-politiske uavhengighet ved å gjøre kortsiktige plasseringer som baserer seg på små forandringer i valutakursene ulønnsomme. Inntektene skulle kunne brukes til fordel for utviklingsland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg